KAKVA ZAVRZLAMA: Žena rodila dete sa novim partnerom, ali za birokrate otac je bivši muž!
Foto: Printscreen Krone.at

GUBE ŽIVCE I NOVAC

KAKVA ZAVRZLAMA: Žena rodila dete sa novim partnerom, ali za birokrate otac je bivši muž!

Austrija -
Petomesečni Robin iz Tirola još uvek nema izvod iz matične knjige rođenih a kada će ga dobiti ne zna se

INZBRUK - Otkada je rođen petomesečni Robin živi sa mamom i tatom u mestu Arcl (Arzl) u austrijskom Tirolu. Međutim, oni još uvek nisu dobili izvod iz matične knjige rođenih za svog sina.

Problem je čista birokratska zavrzlama. Robinova majka Nesrin je državljanka Turske, a otac Matijas (Matthias) je nemački državljanin. Oboje godinama žive i rade u Tirolu. Nesrin je bila prethodno u braku, sa jednim turskim državljaninom, ali se od muža razvela, sudski, u tirolskom Imstu, o čemu ima sudsku odluku.

Posle toga je započela vezu sa Matijasom i u marta im se rodio Robin. Međutim, za austrijsku administraciju otac deteta još uvek je Nesrin biši muž!? On se naime formalno vodi kao otac deteta, jer po turskom pravu Nesrin i njen (bivši) muž nisu se još razveli, jer da bi rastava braka postala pravosnažna mora da prđe poduže vreme. Ukratko, po austrijskom pravu Nesrin je razvedena, ali po turskom još nije, a u Robinovom slučaju je merodavno tursko pravo.

"Sve ovo potpuno je neverovatno", kažu Matijas i Nesrin za bečki list Kronen Cajtung, dodajući kako svake nedelje odlaze na barem jedan razgovor sa nekim iz organa državne uprave.Sada je prvi Robinov izvod iz matične knjige rođenih nevažeći pošto je bivši muž dao izjavu da nije otac deteta. Novi izvod međutim, ne može da se napiše sve dok iz Turske ne stigne potvrda o razvodu braka.

"Podnošenje zahtev koštao nas je 800 evra", kaže Matijas i dodaje da tu mukama nije kraj. "Čuli smo da dobijanje rešenja može da potraje do dve godine", dodaje Robinov otac.

Nesrin i Matijas troše vreme i novac da dokažu ono što je očigledno, a dodatni je problem što zbog ove situacije imaju znatno manje prihode. Naime bez Robinovog izvoda iz matične knjige rođenih njegovim roditeljima ne može biti isplaćivana porodiljska nadoknada, a Robin ne dobija ni dečiji dodatak. Jedina svetla tačka u svoj ovoj zapetljanciji je što je Robin zdravstveno osiguran.

"U regionalnoj urpavi zdravstvenog osiguranja su nam izašli u susret i bili spremni da pomognu. Naše dete je zasad barem osigurano preko nas", kažu Nesrin i Matijas.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja