KURC: Izbeglice mogu da traže azil i iz svoje zemlje
Foto: AP

Predlog

KURC: Izbeglice mogu da traže azil i iz svoje zemlje

Austrija -
Politikom kakvu sada provodi, EU zapravo razvija "program subvencija švercera ljudi", istakao je ministar spoljnih poslova

Austrijski ministar spoljnih poslova, Sebastijan Kurc, traži da lica koja traže azil u Austriji ubuduće svoje zahteve mogu postaviti već u svojoj zemlji. U intervjuu za nemačku radio stanicu "Deutschlandfunk", Kurc je rekao da sa politikom kakvu sada provodi, EU zapravo razvija "program subvencija švercera ljudi".

Među ostalim, sadašnja politika EU u Evropu privlači ljude koji nisu najsiromašniji među siromašnima. Činjenica je da oni plaćaju hiljade dolara švercerima transport, podseća Kurc. Pored toga, reč je o ljudima koji su mladi i zdravi, najvećom većinom muškarci, koji mogu da izdrže putne napore.

Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

"Stari, bolesni, žene, deca i trudnice većinom su primorani da ostanu u svojim područjima. U Ministarstvu spoljnih poslova Austrije pojašnajvaju da Kurcov predlog znači da izbeglice treba da traže azil u kampovima UNHCR-a. Ovaj predlog Kurca bi ponovo izmenio i austrijsku praksu. Do 2001. je zakonski bilo dozvoljeno da čovek u nevolji zatraži od Austrije azil i u drugoj zemlji. Zahtev se mogao podneti u austrijskim ambasadama.

Međutim, godine 2001. je Ernst Štraser, tadašnji austrijski ministar spoljnih poslova, ukinuo tu mogućnost.

Aktuelan predlog ministra Kurca ne ide u pravcu oživljavanja mogućnosti podnošenja zahteva za azilom u ambasadama Austrije, naglašavaju u austrijskom Ministarstvu spoljnih poslova.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track