AUSTRIJANCI UPLAŠENI: Izbeglice u kasarnama su velik bezbedonosni rizik za zemlju
Foto: AP

Potporučnik Manfred Rajndl upozorava

AUSTRIJANCI UPLAŠENI: Izbeglice u kasarnama su velik bezbedonosni rizik za zemlju

Austrija -
Objekti za smeštaj izbeglica unutar kasarni ne mogu za kratko vreme strogo ograditi od objekata koji ostaju namenski za oružane snage Austrije. Drugim rečima, izbeglice će biti u blizini znatnih količina naoružanja

BEČ - Džihadisti mogu lako da se domognu oružja austrijskih oružanih snaga, upozoravaju iz Slobodarske partije Austrije (FPÖ).

"Državna uredba, po kojoj neke vojne kasarne trebaju da prihvate mnogobrojne imigrante predstavlja veoma velik bezbedonosni rizik za državu", kaže potporučnik Manfred Rajndl, šef slobodarske frakcije u savetu zaposlenih u Ministarstvu odbrane Austrije.

Rajndl upozorava da se objekti za smeštaj izbeglica unutar kasarni ne mogu za kratko vreme strogo ograditi od objekata koji ostaju namenski za oružane snage Austrije. Drugim rečima, izbeglice će biti u blizini znatnih količina naoružanja.

"Za teroriste koji su se pomešali sa izbeglicama nije poseban problem doći do oružja i municije, pogotovo vikendom, kada u kasarnama skoro nema vojnog kadra", piše Rajndl u najnovijem kominikeu FPÖ-a na ovu temu.

Slobodarci ukazuju da se u kasarnama vikendom pod oružjem nalazi obično samo dežurni oficir i malobrojna straža.

Nedavnim reformskim merama je znatno smanjen broj za uzbunu spremnih vojnika ili potpuno eliminisan ovaj oblik bojne spremnosti u mnogim kasarnama.

"Naši previše revnosni reformatori iz generalštaba bi hteli ukinuti čak i stražu, zameniti je nenaoružanim portirima. Nadamo se da su sada nešto naučili, te da će vlada napokon prestati sa demontažom oružanih snaga", kritikuje Rajndl.

Dodatni bezbedonosni problem su i mobilni telefoni, sa ugrađenim kamerama, kojima izbeglice mogu snimati i odašiljati pozicije municijskih bunkera i drugih kritičnih tačaka vojnih objekata, kao i druge poverljive informacije o načinu delovanja oružanih snaga, koje bi trebale biti vojna tajna, dodaje Rajndl.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track