ODRŽAN BEČKI BAL U OPATIJI: Socijaldemokrate izbegavaju slobodarce i na plesnom podijumu!
Foto: Grad Beč

SPÖ U DEFANZIVI

ODRŽAN BEČKI BAL U OPATIJI: Socijaldemokrate izbegavaju slobodarce i na plesnom podijumu!

Austrija -
Iako je najavljeno da će balu prisustvovati zamenica gradonacelnika Beča i podpredsednica vladajuće Socijaldemokratske partije SPÖ Renate Brauner, ona se nije pojavila na svečanosti

BEČ/OPATOJA - Balom u Kristalnoj dvorani, Hotela Kvarner u subotu je završena Bečka nedelja u Opatiji koja se već tradicionalno održava osmi put. Tokom sedam dana građani Opatije i njihovi gosti mogli su da se upoznaju sa kulturom, muzikom i kulinarskom ponudom austrijske metropole.

Pokrovitelj je grad Beč, a celi program odvijao se u posebnom aristokratskom ambijentu, po uzoru na vremena kada je porodica Habsburg vladala ne samo Opatijom, koja im je bila omiljeno odredište za odmor, već i velikim delom Hrvatske. Bečki bal imao je i humanitarni karakter.

Gerhard Haslinger, Konstantin Dobrilović, Ivo Dujmić i Gerald Ebinger
Gerhard Haslinger, Konstantin Dobrilović, Ivo Dujmić i Gerald Ebinger

Bal su orsvečano otvorili polaznici Bečkog plesnog odbora na čelu s Michaelom Badinom uz pratnju bečkog orkestra "Original Wiener Strauss Capelle", a potom su u ritmu bečkog valcera zaplesale mnogobrojne ugledne zvanice iz političkog, diplomatskog, državnog i kulturnog života. U ponoć je priređen velelepni vatromet.Iako je najavljeno da će balu prisustvovati zamenica gradonacelnika Beča i podpredsednica vladajuće Socijaldemokratske partije SPÖ Renate Brauner, ona se nije pojavila na svečanosti.

Kako je na balu bila velika delegacija njihovih ljutih konkurenata na predstojećim izborima 11. oktobra iz Slobodarske partije Austrije FPÖ, na čelu sa bečkim poslanicima Dominik Nep (Dominik Nepp), Geraldom Eblingerom (Gerald Eblinger) i Gerhardom Haslingerom (Gerhard Hasslinger), postavlja se pitanje da li to socijaldemokrate izbegavaju da se sretnu sa protivnicima čak i na neutralnom terenu, ne želeći da ukrste koplja čak ni na plesnom podijumu.

Socijaldemokrate mogu da računaju na 35 procenata glasova, dok FPÖ već ima podršku od 33 odsto, što je za tri odsto više nego početkom jula. Da podsetimo na poslednjim izborima za Gradsku skupštinu Beča, 2010, SPÖ je imala 44,34 odsto glasova, 4,75 odsto manje nego na izborima 2005, za to vreme njihov rival FPÖ je 2010. dobilo 25,77 odsto glasova, čak 10,94 odsto više nego 2005.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track