MINISTARKA POLJOPRIVREDE: Srbija od Austrije može mnogo da nauči o organskoj proizvodnji
Foto: Prinstskrin Tanjug

Dvodnevna poseta alpskoj republici

MINISTARKA POLJOPRIVREDE: Srbija od Austrije može mnogo da nauči o organskoj proizvodnji

Austrija -
Proizvođači u Austriji su sertifikovani i imaju svoje prodajne objekte, pa kupci mogu da budu sigurni da su proizvodi koje tu kupuju 100 odsto organski, kaže Snežana Bogosavljević Bošković

BEOGRAD - Ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Srbije Snežana Bogosavljević Bošković izjavila je danas da Srbija od Austrije može mnogo da nauči o organskoj proizvodnji, jer ta zemlja oko 20 odsto svoje ukupne proizvodnje organizuje i proizvodi na organski način.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva poljoprivrede Srbije, Bogosavljević Boškovićeva, koja je u dvodnevnoj poseti Austriji, kazala je da Srbija ima ogromne potencijale za organsku proizvodnju, ali da su oni nedovoljno iskorišćeni.

Prema njenim rečima, model prodaje organskih proizvoda u Austriji je vrlo interesantan za Srbiju, jer proizvođači u toj zemlji koji su se opredelili za tu proizvodnju su sertifikovani i imaju svoje prodajne objekte, pa kupci mogu da budu sigurni da su proizvodi koje tu kupuju 100 odsto organski.

"To olakšava plasman proizvođačima, a sa druge strane povećava sigurnost kupaca da je ono što su kupili, tako kako je deklarisano", kazala je Snežana Bogosavljević Bošković.

Ona je naglasila i da je saradnja Srbije i Austrije izvanredna, naročito u oblasti poljoprivrede i zaštite životne sredine i da očekuje da će u narednom periodu biti još čvršća i intenzivnija, kroz prenos iskustava, zajedničke projekte i pomoć Austrije u procesu pristupanja EU.

"Austrija je poznata kao zemlja u kojoj su na izvanredan način rešena pitanja u ekologiji, u zaštiti životne sredine, tako da i u tom delu imamo šta da naučimo", izjavila je ministarka poljoprivrede Srbije, koja boravi u dvodnevnoj poseti Austriji na poziv austrijskog ministra poljoprivrede, šumarstva, vodoprivrede i zaštite životne sredine Andrea Ruprehtera (Andrä Rupprechter).

Bogosavljević Boškovićeva je dodala i da Srbija ima svoje prednosti, dobar izvozni potencijal i prema Carinskom savezu i prema Rusiji, Turskoj, zemljama CEFTA, i da je to jedna od mogućnosti za širenje investicija, odnosno za nove zajedničke projekte u sektorima poljoprivrede i zaštite životne sredine.

"Podsticanje austrijskih privrednika da još više investiraju u sektor poljoprivrede i životne sredine u Srbiji zajednički je interes obe zemlje. Saradnja dva ministarstva se do sada pokazala kao vrlo uspešna i ova poseta je vrhunac prethodno održanih sastanaka delegacija u Beogradu i potvrda odlične saradnje", kazala je ministarka.

U saopštenju se ističe da je ministar poljoprivrede Austrije kazao da ta zemlja u potpunosti podržava Srbiju na putu evropskih integracija i spremna je da to nastavi kroz vrlo konkretne projekte

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track