SNOVI UGUŠENI U HLADNJAČI SMRTI: Braća Husein nikada nisu stigli do sestre u Nemačkoj!
Foto: Reuters

TRAGIČNA SUDBINA

SNOVI UGUŠENI U HLADNJAČI SMRTI: Braća Husein nikada nisu stigli do sestre u Nemačkoj!

Austrija -
Kalil Mustafa Husein (34) završio je fakultet i govorio četiri jezika, a sa bratom Ramanom (21) izbegao je iz Sirije 2013. a u septembru 2015.pronađeni sa još 69 izbeglica mrtav u kamionu kod Parndorfa

BEČ - Neki od 71 izbeglica koji su pronađeni mrtvi u hladnjači 27. avgusta kod Parndorfa nili su iz sirijskog grada Kamišli. Šoferi i organizatori šverca ovih nesrećnika su pohapšeni nekoliko dana posle otkrića ove tragedije. U međuremenu su identifikovane prve žrtve.

Bečki dnevni list Kurir piše da je jedan od stradalih u hladnjači bio Kalil Mustafa Husein, 34-godišnji Kurd iz grada Kamišli na severoistoku Sirije. Husein je završio fakultet u Damasku i govorio četiri jezika. Imao je sestru u Nemačkoj i hteo je da se skloni kod nje od rata i započne novi život. Poslednji telefonski razgovor sa svojom porodicom u Kamišliju imao je 25. avgusta uveče.

Dva dana kasnije, Huseinovo telo pronađeno je u hladnjači smrti u kojoj je bilo još 70 leševa koje su zatekli austrijski veterinari i policajci, nakon što su otvorili sumnjiv kamion-hladnjaču. Sa Huseinom je bio i jedan njegov mlađi brat, 21-godišnji Raman, kao i njihov prijatelj Muhamed Jusuf Masud, izjavio je agenciji Rojters u Siriji jedan Huseinov i Ramanov rođak. Njihovi leševi su među identifikovanima iz hladnjače. Prema vestima iz nekih arapskih medija, 17 sirijskih Kurda iz Kamišlija bilo je u ovoj grupi izbeglica.

Braća Husein i njihov prijatelj Masud napustili su svoj grad u vreme borbi oko njega, u oktobru 2013. Prvo su emigrirali na sever Iraka, ali im tamo letos nije produžena dozvola za boravak. Šansu su videli u begu za Zapadnu Evropu, preko Turske, Grčke, Makedonije, Srbije i Mađarske. Svaki od njih je platio 1.600 evra jednom kurdskom šverceru ljudi da ih prebaci do Nemačke.

Bilo im je obećano da neće biti više od četvorice u automobilima na putu, kao i da će im biti vraćen deo novca ako ne stignu do Nemačke. Austrijske vlasti kažu da žrtve iz hladnjače identifikuju na bazi dokumenata koje su pronašli kod njih, analizom DNK-a, kao i uz pomoć informacija od članova familija. Austrijski organi kažu da u ovom slučaju odlično sarađuju sa ambasadama i drugim institucijama iz Iraka, Sirije, Afganistana, Nemačke, Švedske i drugih država.

Da podsetimo kamion ostavljen na zaustavnoj traci austrijskog autoputa A4, koji od granice Mađarske odnosno iz Slovačke vodi prema Beču primetio je radnik državnog austrijskog preduzeća za puteve. On je pozvao je policiju jer je iz hladnjače sa mađarskim tablicama na put curila tečnost sumnjivog izgleda i mirisa. Kada je hladnjača otvorena i u njoj je pronađeno 71 telo u fazi raspadanja. Među stradalima je i četvoro dece - trojica dečaka starih 3, 8 i 10 godina i jednoipogodišnja devojčica.

U hladnjači smrti bilo je i 8 žena i 59 muškaraca i svi su se ugušili u hermetički zatvorenom vozilu. Neki od njih su bili iz Iraka, neki iz Sirije, neki od njih Kurdi. Svi leševi iz hladnjače užasa nalaze se u mrtvačnici centralnog groblja u Beču. Neka od identifikovanih tela su već vraćena u Irak, da tamo budu sahranjena.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track