DOSTA IM JE IZBEGLICA: Narodnjaci traže ogradu na granicama Austrije!
Foto: AP

NEMA KRAJA KRIZI

DOSTA IM JE IZBEGLICA: Narodnjaci traže ogradu na granicama Austrije!

Austrija -
"Pravna država ne funkcioniše. Moramo strance zaustaviti na granicama", kazao je Volfgang Ulm, portparol za bezbednosna pitanja Narodne partije Austrije

BEČ - Portparol za bezbednosna pitanja Narodne partije (ÖVP) Volfgang Ulm smatra da bi I na granicama Austrije trebalo "podići ogradu".

"Pravna država ne funkcioniše. Moramo strance zaustaviti na granicama", kazao je on bečkom dnevniku "Prese". Ulm naglašava da je zloupotreba položaja kada hiljade državnih službenika imaju očigledno naređenje da ne poštuju zakon.

"Biće potrebno da se u nekom obliku na granici postavi ograda", istakao je Ulm.

Istovremeno je kritikovao koalicionog partnera na saveznom nivou Socijaldemokratsku partiju (SPÖ), za koju tvrdi da nije želela oštrije mere, i poručio da ta stranka mora da shvati da "izuzeci ne smeju postati specijalni slučaj".

Ulm zahteva uvođenje granične kontrole, navodeći da gotovo sve izbeglice koje pristižu u Austriju nemaju ni pravo na dobijanje azila u toj zemlji, jer prema Dablinskom pravilu to pravo moraju da ostvare u zemlji EU na čije tlo su najpre kročili.

"Radi se o ilegalcima kojima treba izreći mere zabrane boravka, zadržavanja i proterivanja", smatra političar ÖVP. Prema njegovom mišljenju, Austrija će veoma brzo morati da se suoči s tim pitanjem, jer će Nemačka uskoro uvesti strožije mere.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track