NE MOŽE MU NIKO NIŠTA: Više od polovine Bečlija ne bi menjalo gradonačelnika Hojpla!
Foto: Spo

PULS BIRAČA

NE MOŽE MU NIKO NIŠTA: Više od polovine Bečlija ne bi menjalo gradonačelnika Hojpla!

Austrija -
Iako slobodarci imaju sve veću podršku birača , svega 32 odsto želi Hajnca-Kristijana Štrahea, lidera FPÖ-a i prvog kandidata na listi kandidata ove partije na izborima za Skupštinu Beča, na mestu prvog čoveka prestonice

BEČ - Najnovije ankete najavljuju tesnu prednost socijaldemokrata (SPÖ) pred slobodarcima (FPÖ) pred bečke izbore 11. oktobra.

U Beču vlada SPÖ, u koaliciji sa Zelenima, kao manjinskim partnerom. Vodeću ulogu socijaldemokrata sada ugrožavaju slobodarci. Međutim, kada glasači malo promisle o kompetentnosti partija i njihovih čelnih ljudi, sposobnosti da zaista rešavaju probleme i politički upravljaju, stavovi javnosti su drugačiji.

Rezultati poslednje ankete austrijskog Galupa, nagoveštavaju da bi bečki izbori danas, u nedelju 4. oktobra, doneli socijaldemokratima oko 36 odsto, a slobodarcima oko 35 odsto svih glasova. Međutim, na hipotetsko pitanje: "Koga bi u nedelju birali za gradonačelnika, kada bi se on birao direktno?", čak 52 odsto birača odlučilo bi se za dosadašnjeg prvog čovek prestonice, Mihaela Hojpla (Michael Häupl, SPÖ). Hojpl je na ovoj poziciji već 21 godinu i u to vreme mnogo šta uradio za grad, koji je poslednjih godina konstantno proglašavana najboljim po kvaliteti života od svih velegradova u svetu.

Istovremeno, Hajnca-Kristijana Štrahea (Heinz-Christian Strache), lidera FPÖ-a i prvog kandidata na listi kandidata ove partije na izborima za Skupštinu Beča, za gradonačelnika bi izabralo 32 odsto glasača. Prema tome, ni svi simpatizeri slobodaraca nisu za Štrahea na mestu gradonačelnika Beča. Isto tako, to nisu ni svi simpatizeri narodnjaka (ÖVP), Zelenih i NEOS-a. Ni oni ne bi najradije videli bečke šefove ovih partija u gradonačelničkoj fotelji.

Prema tome, osim Hojpla, svi ostali vodeći partijski kandidati bi na direktnim gradonačelničkim izborima dobili manje glasova nego što će ih zaista dobiti njihove partije. Ukratko, Bečlijke i Bečlije su većinom uvereni da je Hojpl odličan gradonačelnik, ali ne i da socijaldemokrate trebaju nastaviti sa tolikom dominacijom u Skupštini Beča (sada imaju 49 od ukupno 100 poslaničkih mesta) i u upravljanju gradom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track