POLICAJCIMA MUKA OD RAVNOPRAVNOSTI: Ručno moraju da ispravljaju sve kazne!
Foto: Printscreen Krone.at/Elmar Gubisch

Novi propisi

POLICAJCIMA MUKA OD RAVNOPRAVNOSTI: Ručno moraju da ispravljaju sve kazne!

Austrija -
Od 1. avgusta ove godine u većini austrijskih pokrajina u upotrebi su novi polno pravedni formular za prekršajne kazne

BEČ - Ne sme se kažnjavati samo "počinioc" prekršaja nego "počinioc/počiniteljka".

Politička korektnost, pretočena u propise, zahteva da se na prekršajnim kaznama i kaznama za nepropisno parkiranje i slično, ne piše samo u muškom rodu, nego i u ženskom odnosno neutralno. To, međutim, stvara ozbiljne probleme i velike troškove. Naime popstavlja se pitanje šta da se radi sa već postojećim "nekoretknim" formularima za kazne?

Nakon uvođenja "polno pravednih" mandatnih kazni, preostale cedulje sa kaznama moraće ručno da ispravljaju policajci i druga lica ovlašćena za njihovo izdavanje. Ovo je, ukratko, odgovor savezne ministarke unutrašnjih poslova, Johane Mikl-Lajtner (Johanna Mikl-Leitner, ÖVP) na poslaničko pitanje koju je postavio parlamentarni klub Štronahovog tima (Team Stronach).

Od 1. avgusta ove godine u većini austrijskih pokrajina u upotrebi su novi polno pravedni formular za prekršajne kazne, poznat kao "Formular 45". Međutim, u Donjoj Austirji, Gornjoj Austriji i Beču još su na zalihama stari "Formulari 45". Nije ih mnogo, kaže ministarka, dodajući da ručno upisivanje i ženskog roda u formulare neće uzrokovati dodatne troškove.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track