IZBORI U AUSTRIJI: SPO i FPO zadovoljni rezultatom
Foto: Marina Lopicic

IZBORI U AUSTRIJI: SPO i FPO zadovoljni rezultatom

Austrija -
Hojpl je najavio da će narednih dana voditi razgovore sa svim strankama koje su ušle u bečku skupštinu, ali da o formiranju vlade neće razgovarati sa FPO

BEČ - Nosioci liste Socijaldemokratske partije Austrije (SPO) i Slobdodarske stranke (FPO), gradonačelnik Beča Mihael Hojpl i Hajnc-Kristijan Štrahe izrazili su zadovoljstvo ishodom današnjih lokolanih, gradskih i pokajinskih izbora u glavnom gradu Austrije, na kojima su socijaldemokrate osvojile najveći broj glasova, uz velike gubitke, ali slobodarci prešli 30 odsto sa najvećim dobitkom novih glasova.

Hojpl je najavio da će narednih dana voditi razgovore sa svim strankama koje su ušle u bečku skupštinu, ali da o formiranju vlade neće razgovarati sa FPO. On nije želeo da govori s kim će formirati vladu, da li će ostati u koaliciji sa Zelenima ili će ući u saradnju sa Narodnom partijom (OVP), sa kojom socijaldemokrate vladaju na saveznom nivou. „Ishod izbora prihvatam sa mešavinom razočarenja i radosti, ali mogu dobro živeti sa rezultatom zbog uslova pod kojim je vođen duel sa slobodarcima“, kazao je Hojpl. On je naglasio da nije želeo da izbeglička kriza bude tema predizborne kapanje i da se ljudima koji beže od terora i gladi mora pomoći.

"To sam zastupao tokom čitavog mog političkog života i činim to i dalje", objasnio je Hojpl. Istovremeno je poručio da gubitak glasača jasno pokazuje da je neophodna modernizacija SPO. „Ocenjujem da je ovaj rezultat poruka da su potrebne reforme u SPO, a ne da treba da nastavimo kao do sada“, kazao je gradonačelnik Beča. Lider SPO na saveznom nivou, austrijski kancelar Verner Fajman okarakterisao je isjod izbora „odličnim rezultatom“. Gradonačelnik Hojpl, prema njegovim rečima, u teško doba ekonomske i izbegličke krize ostavrio je zapažen rezultat.

Za gubitke koje je pretrpeo SPO Fajman istice da su uzroci u nesigurnosti koja vlada širom Evrope, visokoj stopi nezaposlenosti na kontinentu kao i izbegličkoj krizi. Upitan šta ovaj rezultat znači za savezni nivo, Fajman je naglasio da on pokazuje da treba nastaviti sa politikom socijalnog jedinstva i obrazovne reforme. „Mi ćemo i dalje po pitanju izbeglica pokazati jasan stav“, najavio je on.

Lider FPO Hajnc-Kristijan Štrahe isto tako pozitivno je ocenio rezultat koji je ostvarila njegova partija, podsećajući da je reči o stranci koja je za desetak godina sa tri odsto porasla na 30 odsto glasova. „Uspeli smo da ostvarimo cilj, a to je da dobijemo 30 odsto glasova i tako postavimo zamenika gradonačelnika. Ovo je najbolji rezultat u istoriji FPO“, konstatovao je on. Lider treće snage u Beču, stranke Zelenih, Marija Vasilaku odmah po saopštavanju prvih preliminarnih rezultata ponudila je Hojplu nastavak koalicije.

Ona je naglasila da su brojni stalni glasači Zelenih „pozajmili“ glas SPO na ovim izborima, zbog duela sa FPO kako bi sprečili da Sstrahe postane gradonačelnik, i da bi to trebalo socijaldemokrate da imaju u vidu. Ssef Narodne partije Austrije u Beču (OVP) Manfred Juracka ukazao je da je rezultat za ovu stranku veoma bolan, ali da je uzrok u duelu SPO i FPO, kao i izbegličkoj krizi.

Lider nove stranke koja je ušla u bečku skupštinu „Neos“ Beate Majnl-Rajzinger ukazala je da je prelazak cenzusa odličan rezultat i da je potrebna promena političkog sistema u Beču, za šta će se zalagati. SPO osvojila je na današnjim lokalnim, gradskim i pokrajinskim izborima u Beču 39,5 odsto glasova, što je gubitak od 4,8 odsto u poređenju sa 2010.godinom. FPO je osvojila 31 odsto glasova, što je za 5,2 odsto više nego pre pet godina, a čime je jasno druga politička snaga u gradu.

Na trećem mestu su Zeleni koji su osvojili 11,7 odsto (-1 odsto), a četvrta Narodna partija (OVP) sa 9,2 odsto (-4,8). U bečku skupštinu ušla je i stranka „Neos“, koja se po prvi put kandidovala u Beču sa 6,2 odsto glasova. Na osnovu ovih rezultata vlast u Beču neće morati da se menja, jer SPO i Zeleni imaju većinu, dok FPO ne može formirati vlast, jer je OVP, jedina stranka koja je iskazala spremnost za razgovore sa svim političkim partijama, osvojila premalo glasova, a ostale partije su isključile bilo kakvu saradnju sa slobodarcima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track