ZADOVOLJNI: Crveni ostaju na vlasti u Beču,  ali je trećina parlamenta poplavela!
Foto: Printscreen Heute.at

LOKALNI IZBORI U AUSTRIJI

ZADOVOLJNI: Crveni ostaju na vlasti u Beču, ali je trećina parlamenta poplavela!

Austrija -
SPÖ je zadovoljan sa osvojenih sa oko 39,5 odsto glasova, mada su izgubili podršku 4,8 odsto glasača. Slobodarci u Beču ostvarili najbolji rezultat do sada, NEOS ušao u Parlament

BEČ - Posle jučerašnjih izbora za Skupštinu Beča sve će možda ostati po starom, a možda ne. Socijaldemokrati i Zeleni i dalje imaju većinu i mogu da nastave da vladaju zajedno, u koaliciji. Gradonačelnik Mihael Hojpl (Michael Häupl, SPÖ) je zadovoljan sa osvojenih sa oko 39,5 odsto glasova, iako je to za 4,8 odsto manje glasova za Socijaldemokratsku partiju nego na izborima 2010.godine.

Dobio i izgubio... Mihael Hojpl
Dobio i izgubio... Mihael Hojpl

Hojpl je uspeo da obrani crveni Beč od "opsade" plavih (Slobodarska partija, FPÖ). Još su zadovoljniji što se nisu ostvarila predviđanja analitičara , koji su im davali svega oko 35 do 37 posto glasačke podrške i da će im FPÖ biti za petama sa svega 1 do dva procenta razlike. Hajnc-Kristijan Štrahe (Heinz-Christian Strache), predsednik FPÖ-a i glavni kandidat slobodaraca na ovim bečkim izborima, ne krije da je zadovoljan rezultatom izbora.

"Veoma sam zadovoljan. FPÖ je danas u Beču ostvario svoj istorijski najbolji rezultat, a SPÖ najlošij, rekao je Štrahe odmah po objavljivanju prvih rezultata, u izbornoj centrali u Svečanoj sali Bečke većnice (Wiener Rathaus)Štrahe i njegovi najbliži saradnici podsećaju da je njihov izborni cilj bio 30 odsto glasova i da su ovaj cilj nadmašili. Sa 34 poslanika od ukupno 100 u Skupštini Beča, FPÖ će imati malo više od trećine i moći će da blokira bilo kakav pokušaj menjanja ustavnih zakona Beča, za šta je neophodna dvotrećinska većina.

Istoriska pobeda... Hajn Kristijan Štrahe (FPÖ)
Istoriska pobeda... Hajn Kristijan Štrahe (FPÖ)

Sadašnji rezultat od 31 odsto osvojenih glasova FPÖ je za 5,3 odsto nadmašio rezultat od poslednih izbora 2010. godine. Za ovaj to mogu da zahvale između ostalog i najboljoj predizbornoj kampanji. FPÖ je jedini imao i hvale vrednu prisutnost u socijalnim medijima, kažu austrijski medijski analitičari.

Zeleni su dobili 11,6 odsto, što je za jedan posto manje nego 2010. Kao manjinski partner u bečkoj vladi, Zeleni ni u predizbornoj kampanji očigledno nisu mogli da izađu iz senke dominantnih socijaldemokrata. Ipak, Marija Vasilaku (Maria Wassilakou), šefica Zelenih u Beču, naglašava da će broj zelenih poslanika ostati (skoro) identičan. Vasilaku je podsetila da SPÖ i Zeleni i dalje imaju jasnu većinu u Skupštini Beča, te je uverena da će crveno-zelena koalicija nastaviti uspešno vladati gradom i u narednih pet godina

Prvi pot na izbore i odmah ušli u Parlament... Beate Majnl-Rajzinger kandidat NEOS

.Jedini tužnog lica u Bečkoj većnici je bio Manfred Juracka (Manfred Juraczka), dosadašnji šef Narodne partije (ÖVP) u Beču. Juracka je ubrzo po objavljivanju rezultata dao ostavku. Podrška ÖVP-u je pala za 4.8 odsto i oni su osvojili svega 9,2 odsto glasova. Juracka je izrazio žaljenje što je predizbornom kapanjom dominirala tema izbeglica i duel Hojpla sa Štraheom, a ne teme u kojima su narodnjaci kompetentni, kao što su privredni razvoj, zaposlenost ili prometna problematika u gradu.

Potpuno ozarena je bila Beate Majnl-Rajzinger, vodeća kandidatkinja mlade austrijske partije NEOS. NEOS je, na svojim prvim izborima u Beču, uspela da pređe venzus od pet odsto, i sa oko 6,2 odsto ulazi sa svojim ljudima u Skupštinu Beča. Svojim jasnim najavama da se namerava boriti za manje skupu i transparentniju gradsku upravu, Rajzingerova je uspela da svoju partiju dovede u gradski/pokrajinski parlament.

Prve izjave posle izbora
Prve izjave posle izbora

Hojpl odlučuje sa kim će u koaliciju Gradonačelnik Hojpl se u nedelju naveče nije jasno izajsnio da li namerava bezpogovorno nastaviti koaliciju svojih socijaldemokrata sa Zelenima. Teoretski, on može u dualnoj koaliciji vladati i sa narodnjacima, ali to nije verovatno. Јаsno je da Hojpl ne želi koaliciju sa Štraheovim slobodarcima, tako da mu ostaje samo mogućnost sa Zelenima ili sa narodnjacima ako želi koaliciju od samo dve partije. Mada je mala verovatnoća da će šititi koaliciju na više partija.

Ko je osvojiop vlast po bečkim opštinama
Ko je osvojiop vlast po bečkim opštinama

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track