KAD JE POLICIJA NEMOĆNA: Građani formiraju svoje patrole i kreću da rasteruju ku.ve!
Foto: Rojters

ALARMANTNO U SALCBURGU

KAD JE POLICIJA NEMOĆNA: Građani formiraju svoje patrole i kreću da rasteruju ku.ve!

Austrija -
Harald Projner zamenik gradonačelnika Salcburga, kaže da takvo samoorganizovanje građana ne mogu da spreče

SALCBURG - U delu Salcburga zvanom Šalmos (Salzburg-Schallmoos) uznemireni građani nameravaju da osnuju vlastite jedinice za borbu protiv prostitucije, koja cveta u ovom delu grada.

Shvativši da policija ne može da im pomogne, jer je zaokupljena hiljadama izbeglica koji upravo preko Salcburga žele u Nemačku, građani osmišljavaju neku vrstu vlastite gradske straže, koja bi patrolirala ulicama i prijavljivala odnosno terala prostitutke.

U gradskoj upravi Salcburga nisu oduševljeni ovom idejom. Harald Projner (Harald Preuner, ÖVP), zamenik gradonačelnika, kaže da takvo samoorganizovanje građana ne mogu da spreče. Franc Kok (Franz Kok) zaposlen na Univerzitetu Salcburg, kaže da će pokušati da odgovori komšije od ideje da formiraju gradske straže, ali dodaje da je stanje zaista alarmantno. Kok je nedavno u svojoj bašti pronašao 30 upotrebljenih prezervativa.

Grad Salcburg je objavio da će pripadnici policije i nadležnih gradskih magistrata zajedno kontrolisati prostitutke po tri osnova: Pokrajinskog zakona o bezbednosti, Zakona o polnim bolestima i Zakona o sidi (AIDS). Ko dobije tri prijave, biće svrstan u kategoriju "lica opasnih po bezbednost države" i biće deportovan iz Austrije.

Građani Salcburga su svesni da se prostitucija ne može iskoreniti strogim nadzorom. Mnogi od njih smatraju da treba da postoe "dozvoljene zone" za najstariji zanat na svetu. Na primer, da se podigne nekakav njihov centar od stambenih kontejnera, na jednoj od obilaznica autoputa uz grad. U gradskoj upravi Salcburga nisu međitim oduševljeni ovom idejom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track