IPAK JE POBEDIO FEJSBUK Šrems: Dobio sam proces, ali moglo je da me košta stotine hiljada evra!
Foto: Rojters

BORBA ZA ZAŠTITU LIČNIH PODATAKA

IPAK JE POBEDIO FEJSBUK Šrems: Dobio sam proces, ali moglo je da me košta stotine hiljada evra!

Austrija -
Austrijski pravnik Maks Šrems (28) kaže da ne misli da je ovo trijumf, jer on nije sportista već prtavnik i da je to za njega samo jedan dobijeni slučaj

BEČ - Mladi Austrijanac Maks Šrems (Max Schrems) postao je poznatj pre nekoliko godina kada je odlučio da tuži kompaniju Fejsbuk zbog nepoštovanja propisa o zaštiti ličnih podataka. On je početkom oktobra postao globalna zvezda, posle potvde Evropskog suda da američki zakon ne pruža dovoljnu zaštitu ličnih podataka koje Fejsbuk prebacuje na servere u SAD.

Šremsova bitka za zaštitu privatnih podataka na internetu dobila zamah nakon što je Edvard Snouden objavio pre dve godine da, u okviru programa Prizma, informacione kompanije, kao što je Fejsbuk, prosleđuju podatke američkim državnim obaveštajnim agencijama. Šremsova tužba protiv Fejsbuka u Irskoj je odbačena, ali je, posle njegove žalbe, Sud Evropske Unije u Luksemburgu 6. oktobra doneo odluku da SAD nisu "bezbedna luka" za podatke iz Evrope, drugim rečima da kompanije ne mogu da ih prebacuju kako žele u SAD.

Dvadesetosmogodišnji Šrems, koji je inače diplomirani pravnik, i student na doktorskim studijama prava Univerziteta u Beču, posle odluke Suda EU u intervju za Kronen Cajtung izjavio da ne misli da je ovo trijumf, jer on nije sportista već prtavnik i da je to za njega samo jedan dobijeni slučaj. Baš zato što je pravnik verovao da može, kao pojedinac, biti uspešan u sporu sa gigantskom kompanijom.

"Za korisnike Fejbuka, presuda Suda EU je kamen međaš", naglašava Šrems. "Oni više ne moraju da strahuju da će im podatke koristiti SAD za masovan nadzor". Pritom dodaje da je ova odluka relevantna i za evropske obaveštajne službe. EU će sada verovatno napraviti nekakav dogovor sa SAD po pitanju obaveštajne saradnje dodaje Šrems.

Šrems kaže da je srećan što nije izgubio tužbu, jer bi ga čitav proces koštao nekoliko stotina hiljada evra. Ovako ga je koštao samo nekoliko hiljada evra. Dodaje da sada 66.000 evra viška od dobrotvornih priloga za svoju borbu može da vratiti onima koji su ga uplatili, ili, ako oni to žele, upotrebiti za druge projekte zaštite privatnih podataka.

Na piatnje da li želi da upozna Marka Cukerberga (Mark Zuckerberg), osnivača i vlasnika Fejsbuka, Šrems kaže da je Cukerberg samo šef preduzeća i da je kao takav njemu nebitan. Na pitanje novinarke da li oseća makar malo divljenja prema onome šta je on napravio?", Šrems je odgovorio: "Ne divim se ni šefu Austrijskih saveznih železnica, iako je Kristijan Kern (Christian Kern) izuzetno mnogo uradio po pitanju izbeglica."

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja