PODELA VLASTI U GORNJOJ AUSTRIJI: Slobodarcima i resor bezbednosti!
Foto: Printscreen Heute.at

PREMA REZULTATIMA IZBORA

PODELA VLASTI U GORNJOJ AUSTRIJI: Slobodarcima i resor bezbednosti!

Austrija -
FPÖ će najverovatnije dobiti ojačan gornjoaustrijski resor stanogradnje, infrastrukture i javnog saobraćaja, kao i resor bezbednosti, koji je odgovoran i za integraciju stranaca

LINC - Izvesno je da će u budućoj vladi Gornje Austrije znatno jaču ulogu imati Slobodarska partija (FPÖ).

U Lincu se vode pregovori o podeli resora pokrajinske vlade. U prethodnoj vladi, posle izbora 2009, četvrtoj pod vodstvom pokrajinskog glavara Jozefa Piringera (Josef Pühringer, ÖVP) dominirali su predstavnici njegove Narodne partije, sa pet od devet članova vlade; dva je imala Socijaldemokratska partija (SPÖ), a po jedan slobodarci i Zeleni.

Međutim, na pokrajinskim izborima krajem ovog septembra su, po prvi put posle 1945, slobodarci dobili više glasova od socijaldemokrata. FPÖ je skoro udvostručila broj glasova i osvojila 30,4 odsto, a SPÖ za četvrtinu manje nego 2009. i dobila 18,4 odsto. Narodnjaci su ostali dominantni, ali im je podrška pala sa skoro 47 odsto (2009) na 36,4 odsto.

Kako se čuje od dobro obaveštenih krugova u Lincu, slobodarci će sada dobiti najverovatnije ojačan gornjoaustrijski resor stanogradnje, infrastrukture i javnog saobraćaja, kao i resor bezbednosti, koji je odgovoran i za integraciju stranaca. S druge strane, socijaldemokratima bi ostao socijalni resor, koji obuhvata problem smeštaja izbeglica na teirotoriju pokrajine.

Piringer kaže da drži reč i da neće govoriti o detaljima pre nego što vlada bud dogovorena. Ipak, Piringer dodaje da narodnjaci neće odobriti dogovor o vladi ako ne dobiju četiri mesta u njoj. U vladi Gornje Austrije će, pored narodnjaka, slobodaraca i socijaldemokrata, najverovatnije ostati i Zeleni. Piringer kaže da voli "duh koncentracione vlade", dakle sa resornim minsitrima iz svih partija koje imaju poslanike u parlamentu ove pokrajine.ti i u 2016.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track