NEVEROVATNO: Vlada Gornje Austrije traži da đaci na odmorima pričaju samo nemački!
Foto: Zorana Jevtić/Ilustracija

Neprihvatljivo

NEVEROVATNO: Vlada Gornje Austrije traži da đaci na odmorima pričaju samo nemački!

Austrija -
Propisivanje jezika govora učenika tokom školskog odmora je u suprotnosti sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, kao i sa zakonima Austrije, podsećaju iz Saveznog ministarstva obrazovanja

BEČ - Novoformirana pokrajinska vlada Gornje Austrije, koalicija Narodne partije (ÖVP) i Slobodarske partije (FPÖ) tražiće da obavezan jezik učenika u vreme školskog odmora bude isključivo nemački!

Na ovo je reagovalo Savezno ministarstvo obrazovanja tvrdnjom da je tako nešto "nedopustivo". Propisivanje jezika govora učenika tokom školskog odmora je u suprotnosti sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, kao i sa ustavnim zakonodavstvom Republike Austrije, podsećaju iz Saveznog ministarstva obrazovanja.

Koalicioni partneri nove vlade Gornje Austrije žele da princip "školski jezik nemački" uđe u statute svih vrsta obrazovnih institucija, te da se "nemački govori ne samo za vreme nastave, nego i u pauzama i na čitavom području škole".

Međutim, definisanje samo jednog dozvoljenog jezika odnosno zabranjivanje nekog drugog, ili svih ostalih, suprotno je članu 8. Evropske konvencije o ljudskim pravima, koji opisuje pravo na privatni i porodični život. Pored toga, ovakav zahtev je u koliziji i sa čl. 1. austrijskog Saveznog ustavnog zakona o pravima dece, koji dobrobit deteta smatra prioritetnim, poručuju iz Saveznog ministarstva obrazovanja.

Portparol Austrijskih Zelenih za obrazovanje, Halard Valzer (Harald Walser), smatra zahtev za propisivanje nemačkog u školskim pauzama "jednostavno glupim i zlonamernim".

Valzer dodaje da bi bilo smisleno ako bi sva deca, na dobrovoljnoj bazi, u školi međusobno komunicirala na nemačkom, ali prisiljavati ih na tako nešto je protivno "jezično-didaktičnim saznanjima" i teško za sprovođenje.

Očigledno je da su populističke, kafanske parole prodrle i do programa koalicione vlade u Gornjoj Austriji, zaključuje Valzer.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track