SKANDAL: Gradonačelnik Graca hoće da zabrani muškarcima migrantima ulazak u Austriju!
Foto: AP

IZBEGLIČKA KRIZA

SKANDAL: Gradonačelnik Graca hoće da zabrani muškarcima migrantima ulazak u Austriju!

Austrija -
Treba primiti decu i žene, kao što se radi i prilikom brodoloma kada se oni prvi spasavaju", izjavio je Zigfrid Nagl

GRAC - Zigfrid Nagl (Siegfried Nagl, ÖVP), gradonačelnik Graca, izazvao je medijsku buru stavom da Austrija ne treba da pušta odrasle muškarce preko granice sa Slovenijom.

"Treba primiti decu i žene, kao što se radi i prilikom brodoloma kada se oni prvi spasavaju", izjavio je Nagl u intervjuu za štajersko izdanje Kronen Cajtunga.

Gradonačelnik Graca dodaje da je svestan da bi ovakva politika dovela "do nemilih scena" na granici, ali i upozorava da će Nemačka za nekoliko nedelja sigurno zatvoriti svoju južnu granicu. Austrija zato mora imati "Plan B" prema Sloveniji, uveren je gradonačelnik Graca.

" Ako se talas izbeglice ne smanji, Grac i čitava Štajerska će biti neizdrživo preopterećeni", poručuje Nagl.

Zigfrid Nagl gradonačelnik Graca
Zigfrid Nagl gradonačelnik Graca

Kao što se moglo i očekivati, socijaldemokrati (SPÖ) i Zeleni odmah su zbog ovoga kritikovali Nagla."To je cinično", kaže Bernhard Just, rukovodilac SPÖ-a Graca."Nagl kaže da treba prvo spasavati žene i decu, dok bi muškarce pustio da se podave", dodaje Just. Liza

Riker (Lisa Rücker, Zeleni), zadužena u Gracu za ekologiju i kulturu, kaže da se Nagl do sada ponašao odgovorno i dostojno prema problemu izbeglica, ali da sada očigledno mora da slediti svog šefa ÖVP-a u Štajerskoj i pokrajinskog čelnika Hermana Šicenhofera (Hermann Schützenhofer), "u smeru koji će dodatno razdeliti društvo".

Rikerova dodaje da zaista nikome ne pomažu zahtevi za podizanjem granične ograde, prognoziranje "nemilih scena" i apsurdna ideja o eliminaciji prava muškaraca na azil.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track