OKRŠAJ NA GRANICI: Sukob austrijske policije i vojske na prelazu Špilfeld

Nesporazum oružanih snaga i MUP

OKRŠAJ NA GRANICI: Sukob austrijske policije i vojske na prelazu Špilfeld

Austrija -
Pre otvaranja policajci su se povukli, ali o odluci nisu obavestili vojsku, pa su se vojnici, bez odgovarajuće zaštitne opreme, našli u gužvi, među migrantima

BEČ - Na graničnom prelazu Špilfeld, preko kojeg u Austriju ulazi najveći broj migranata, došlo je do problema u odnosima austrijske policije i vojske, pošto policija o svom povlačenju sa tog prelaza nije obavestila vojsku.

Prema pisanju nedeljnika Profil, čelnici policije su 28. oktobra posle 18 sati odlučili da delimično otvore prolaze iz bezbednosnih razloga, jer se oko 3.000 izbeglica okupilo na putu ka granici, a slovenačka strana najavila dolazak novih 1.500.

Pre otvaranja policajci su se povukli, ali o odluci nisu obavestili vojsku, pa su se vojnici, bez odgovarajuće zaštitne opreme, našli u gužvi, među migrantima. Zbog toga je došlo do verbalnog "okršaja" rukovodstva policije i vojske, a kako prenosi Profil, vidljive su i razlike u stavovima o taktičkom delovanju na prelazu Špilfeld.

Tako je policija odbila predlog vojske da na prelazu pozicionira oklopno vozilo "pandur", koje bi trebalo da koristi u slučaju pokušaja izbeglica da probiju rampe. Na drugoj strani, ministar odbrane Gerald Klug i ministarka unutrašnjih poslova Johana Mikl-Lajtner (Johanna Mikl-Leitner) imaju sasvim različite stavove o merama za smanjenje talasa izbeglica.

Dok Mikl-Lajtner želi da ogradi granicu prema Sloveniji, Klug želi da izgradi infrastrukturu na licu mesta i postavi više vojnika na državnu među. Nakon što su se policijski sindikati obratili javnosti i zapretili štrajkom, ako ne budu preduzete mere za rasterećenje čuvara reda koji imaju previše prekovremenih sati rada, sada se žale i vozači autobusa, koji svakodnevno prevoze izbeglice do privremenih smeštaja.

Vozači ističu da su na granici izdržljivosti, navodeći da za volanom provode do 22 sata. Iako evropska pravila nalažu da vozači autobusa mogu da voze najviše devet sati, odnosno da najviše 56 sati nedeljno provedu za volanom, specijalnom uredbom Ministarstva saobraćaja, usled izbegličke krize, ta pravila su u Austriji privremeno promenjena.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track