NEMAČKI KRIMINOLOZI: Srpski državljani treći po broju kriminalnih dela u Austriji!
Foto: Bundesheer.at

NESLAVNA STATISTIKA

NEMAČKI KRIMINOLOZI: Srpski državljani treći po broju kriminalnih dela u Austriji!

Austrija -
BEČ - Austrijska statistika kriminala za 2014. godinu pokazuje da je među stranim državljanima koji su na teritoriji Austije osumnjičeni za krivična dela bilo najviše Rumuna, Nemaca i Srba.

Na drugoj strani, 10 odsto svih ljudi koji se predstavljaju kao izbeglice u Austriji imaju kriminalni dosije, potvrdil isu nemački kriminolozi.

Andre Šulc (Andre Schulz) i z Saveza nemačkih kriminologa (BDK) kaže da kriminala ima veoma malo među licima koja zaista beže od rata, kao što su Sirijci, Iračani, Avganistanci.

"Kriminalci su najčešće mladi muškarci sa Balkana, Kavkaza, iz Severne, Zapadne i Centralne Afrike. To su u pravilu lica koja su imala dosije i u svojim državama", kaže Šulc.

Nemački i austrijski kriminolozi često se susreću za bandama iz Gruzije. Veliki broj Gruzijaca zatraži azil, znajući da godinu dana mogu da ostanu u državi i za to vreme provaljuju u stanove i trgovine.

Rumunskih državljana među osumnjičenima bilo je 10.269 odnosno 11,8 odsto svih. Na drugom mestu su bili Nemci, kojih je bilo 9.260 (10,7 odsto), a na trećem državljani Srbije (9.065; 10,4 odsto). Tek na 11. mestu su Avganistanci (2.273; 2,6 odsto), dok su Sirijci na 27. mestu (563; 0,6 odsto).

U prvih sedam meseci ove godine Nemci su pretekli Rumune i sada su na prvom mestu rang-liste stranaca u Austriji koji su najčešće osumnjičeni kao kriminalci.

Srpski državljani čvrsto drže treće mesto. U periodu januar-juli 2015. bilo je 4.187 lica sa srpskim državljanstvom koji su u Austriji osumnjičeni kao počinioci krivičnih dela.

(Foot: Bundesheer.at)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track