KURC: Žica na slovenačkoj granici je neophodna!
Foto: Reuters

Podržava podizanje ograde

KURC: Žica na slovenačkoj granici je neophodna!

Austrija -
BEČ - Ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc (Sebastian Kurz) ocenio je da je slovenačka mera obezbeđivanja granice neophodna.

Šef slovenačke diplomatije Karl Erjavec doputovao je danas u Beč da austrijsku vladu informiše o merama preduzetim na granici sa Hrvatskom.

Slovenija je počela da podiže ogradu na delovima državne međe. Erjavec je, u izjavi novinarima, kazao da se radi o tehničkim barijerama, ne o zatvaranju granice.

Ograda, kako je objasnio, treba da kontroliše talas izbeglica i ujedno služi za zaštitu migranata.

Reč je o registraciji i proveri ljudi da li imaju pravo na azil, kazao je Erjavec, dodajući da to nije moguće u potpunosti. „

Mi pokušavamo da što je moguće bolje kontrolišemo, ali pravni okvir Šengena za takvu dimenziju ne pruža odgovor“, naglasio je on.

Kurc je istakao da je cilj da oni koji nemaju šansu na azil budu sprečeni da dospu do centralne Evrope. Oko 20 odsto izbeglica su Sirijci, ali ne 100 odsto, naveo je on, dodajući da nisu najveći izazov ratne izbeglice, već veliki broj onih koji sada vide šansu da dođu u Evropu.

Oni koji nemaju šansu za azil, prema njegovim rečima, ne bi trebalo, u idealnom slučaju, da putuju dalje od Grčke.

Međutim, to ne funkcioniše još uvek, konstatovao je Kurc, dodajući da zbog toga oni treba da budu zaustavljeni na šengenskoj granici.

Austrija je, kako je naglasio, spremna da u Sloveniji da svoj doprinos ako postoji potreba i spremna je da, kada bude navala veća, preduzme mere podrške sa Slovenijom. Već sada je 14 policijskih eksperata iz Austrije u Sloveniji u cilju jačanja spoljne granice.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track