AUSTRIJA POJAČALA MERE BEZBEDNOSTI: Radikalni islamisti pod danonoćnom prismotrom!
Foto: Reuters, 17.11.2015.

Mnogo više policajaca na ulicama

AUSTRIJA POJAČALA MERE BEZBEDNOSTI: Radikalni islamisti pod danonoćnom prismotrom!

Austrija -
BEČ - Posle napada terorista na Pariz sve austrijske jedinice za specijalne namene nalaze se u stanju povećane pripravnosti za hitne akcije.

Iz dobro obaveštenih krugova saznaje se da je austrijska Služba za čuvanje državnog poretka i borbu protiv terorizma kadrom i tehnikom maksimalno povećala nadzor nad licima za koje se sumnja da su radikalni islamisti.

Bezbedonosno stanje se konstantno analizira i uvode pojedinačne preventivne mere, čiji detalji su tajni. Ono što je primećeno je mnogo više policajaca ispred Hotela Imperijal u Beču, gde je bio samit o Siriji, kao i na sinoćnjoj fudbalskoj utakmici između Austrije i Švajcarske takođe u Beču.

Pojačana je bezbednost i na drugim većim punktovima, kao što je bečki aerodrom u Švehatu i većim bečkim železničkim stanicama, gde je više službenika u civilu nego policajaca u uniformi.

U upravi Saveznih železnica Austrije (ÖBB) kažu da veoma dobro sarađuju sa policijom, navodeći da detalje o konkretnim merama ne mogu da otkriju.

U upravi bečkog javnog saobraćajnog preduzeća kažu da su u permanentnom kontaktu sa policijom i drugim organima, te da su u vozilima javnog prevoza prisutni i sa većim brojem kontrolora i čuvara reda.

Karl-Hajnc Grundbek (Karl-Heinz Grundböck), portparol Austrijskog MUP-a, kaže da su "neke mere vidljive, a neke nevidljive" za javnost.

Italija i Mađarska uvele su vidljive mere znatno pojačanog opreza, sa naoružanim vojnicima na ulicama. Takođe susedna Slovačka je uvela očigledno pojačano čuvanje aerodroma, železničkih i autobuskih stanica i graničnih prelaza.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track