MIKL-LAJTNER: Broj primljenih izbeglica se mora ograničiti
Foto: Fonet, Febr. 2015.

Austrija prebukirana

MIKL-LAJTNER: Broj primljenih izbeglica se mora ograničiti

Austrija -
BEČ - Ministarka unutrašnjih poslova Austrije Johana Mikl-Lajtner smatra da treba razmišljati o uvođenju ograničenja za broj prijema izbeglica, prenose danas mediji u Beču.

Ona je istakla da će "gornja granica" faktički sigurno biti uvedena, jer ni sistem, a ni građani ne smeju biti preopterećeni.

Mikl-Lajtner je kazala da broj primljenih izbeglica treba da bude prilagođen postojećim strukturama i stanovništvu. Očekuje se da će tokom ove godine broj predatih molbi za dobijanje azila u Austriji iznositi 95.000.

Mikl-Lajtner ukazuje da se ne može očekivati da će narednih godina biti prihvaćeno po 100.000 izbeglica godišnje. Lider Narodne partije (OVP), čiji je Mikl-Lajtner član, i vicekancelar Rajnhold Miterlener rekao je da je neizbežna raspRava o ograničavanju broja izbeglica.

On je kazao da se i u Nemačkoj razgovara o kontingentu. "To da se ne može zaštita definisati brojkom je jasno. Ali je potrebna evropska solidarnost", podvukao je Miterlener. Austrijski kancelar Verner Fajman smatra da se rešenje izbegličke krize može dobiti samo merama na licu mesta u Siriji.

"Tek tada će biti manje izbeglica", poručio je Fajman, dodajući da to nije moguće rešiti na nacionalnim granicama. Prema njegovim rečima potrebne su zajedničke aktivnosti na spoljnim granicama EU.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja