TO VIŠE NE MOŽE DA SE TRPI: Pacijenti grizu, grebu, pljuju i psuju medicinsko osoblje!
Foto: Shutter

KO DA SU PODIVLJALI

TO VIŠE NE MOŽE DA SE TRPI: Pacijenti grizu, grebu, pljuju i psuju medicinsko osoblje!

Austrija -
Zaposleni u bolnicama, staračkim i drugim domovima za negu u Austriji sve češće su mete napada pacijenata

BEČ - "To više nećemo da trpimo", izjavila je bečkom listu Kurir (Kurier) Silvija Ajgner (Sylvia Aigner), zamenica direktorke za negu u Bolnici Sv. Jozefa u gornjeaustrijskom mestu Braunau na Inu (inače, ovaj gradić je poznat kao rodno mesto Adolfa Hitlera). U ovoj bolnici je, samo u prvih šest meseci ove godine, zabeležen 141 napad na osoblje.

Najčešće su to verbalni napadi uz vrežanje i psovke. Međutim sve više ima i fizičkih obračuna, pljuvanja, udaraca, grebanja, griženja, nemoralnog dodirivanja i drugih oblika seksualnog uznemiravanja. Najveći problem su pacijenti pod uticajem alkohola ili drugih narkotika, kao i emocionalno neuravnoteženi pacijenti.

Medicinsko osoblje često završi sa podlivima, ogrebotinama i čak otvorenim ranama, a o traumama, i povećanom osećaju nesigurnosti i straha, stresu da i ne govorimo. Iza svake modrice stoji duboka trauma.

Na inicijativu Ajgnerove, u bolnici u Braunauu je započet program protiv nasilja nad medicinskim radnicima. Svaki napad se beleži, a žrtvama se odmah pruža psihološka pomoć. O ovakvim događajima se razgovara i sa pacijentima i njihovom porodicom. Ukoliko se napad ponovi i nastavi sa agresivnim ponašanjem štičenik ili pacijent može biti prebačen u drugu ustanovu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track