NEĆE BODLJIKAVU ŽICU PREKO IMANJA: Vinogradari buše ogradu na granici sa Austrijom!
Foto: AP/Darko Bandić

Pobuna zemljoradnika

NEĆE BODLJIKAVU ŽICU PREKO IMANJA: Vinogradari buše ogradu na granici sa Austrijom!

Austrija -
Za četiri nedelje austrijski MUP bi trebalo bi da postavi mreže“ od bodljikave žice duž austrijsko-slovenačke granice oko prelaza Špilfeld, ali ta ograda će biti "bušna“" jer se vinogr adari protive

BEČ - Ministarstvo unutrašnjih poslova je o podizanju ograde tek sada obavestila vlasnike zemljišta koje ova mera pogađa. Tokom dvočasovnog sastanka sa vlasnicima zemljišta predstavnici Ministarstva i policije objasnili su da se radi o izgradnji ograde duge četiri kilometara i visine od 2,5 metara tipa „G7“.

Naredne nedelje u odvojenim razgovorima sa vlasnicima zemljišta, koje se pretežno vinogradarsko, trebalo bi da dobiju potrebna odobrenja. Vlasnicima zemljišta rečeno je da se radi o privremenoj meri, kao i da postoji mogućnost da im se napravi i kapija, kroz koju bi mogli da prođu na drugu stranu zemljišta.

Jedan broj vlasnika zemljišta već je iskazao protivljenje postavljanju ograde na njihovim imanjima. Jedan od njih, Erih Polc, agenciji APA, je rekao da će se podizanju ograde suprostaviti "i rukama i nogama“, i najavio, u slučaju potrebe, angažovanje advokata.

I Vili Satler, vinogradar iz Gamlica, ocenio je da je ograda beskorisna, jer se može lako zaobići, a njemu otežava rad na imanju, i takođe najavljuje borbu svim pravnim sredstavima u sprečavanju namere vlasti. Za četiri nedelje biće završena i ograda u nesporednoj blizini prelaza Špilfeld, duž glavnog puta, koja će biti visoka četiri metara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track