NEMAJU PAMETNIJA POSLA: Austrijsko ministarstvo odbrane izdalo još jedan pravilnik o ponašanju prema
Foto: Printscreen Krone.at

Bonton za vojsku

NEMAJU PAMETNIJA POSLA: Austrijsko ministarstvo odbrane izdalo još jedan pravilnik o ponašanju prema

Austrija -
Izdat novi vojni dokument, kojim se pripadnici Oružanih snaga Austrije, koji na granici pomažu u prihvatanju izbeglica, informišu o tome kako trebaju da se korektno ponašaju prema migrantima

BEČ - Za razliku od Sebastijana Kurca (Sebastian Kurz, ÖVP), ministra spoljnih poslova Austrije koji želi da prisiliti imigrante u Austriji da prihvate ovdašnje vrednosti, Oružane snage Austrije (Bundesheer) svoje pripadnike savetuju kako da se ponašaju, ada pri tom ne povrede vrednosti izbeglica koje stižu u zemlju.

Zanimljivo je da u najnovijem "priručniku" nema nekih preporuka koje su bile navedene u prethodnom sličnom "bontonu", na primer poput: "Ne recite nikad da niste vernik!" Ovo je iznerviralo jednog od portparola Slobodarske partije Austrije (FPÖ) koji je izjavio da "Ministar odbrane očigledno smatra da je vojni angažman na granici prikladno mesto za temeljne religiozne debate".

Zanimljiva je i preporuka Ministarstva odbrane Austrije da se u pristiglim ljudima ne govori kao o "izbeglicima", nego kao o "strancima kojima su potrebni pomoć i zaštita". Iz Ministarstva odbrane Austrije odgovaraju da su pravila koja kritikuje FPÖ stara, i da su prerađena. U novim nema nekih od spornih preporuka i naredbi, poručuju iz vojnog vrha.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track