AUSTRIJSKI MINISTAR PRAVDE: Treba uvesti jedinstven zakon Evropske unije o azilu!
Foto: Wikipedia

NOVA RAMPA ZA IZBEGLICE

AUSTRIJSKI MINISTAR PRAVDE: Treba uvesti jedinstven zakon Evropske unije o azilu!

Austrija -
Ministar pravosuđa Austrije Volfgang Brandšteter jedinstvena pravila za podnošenje zahteva za dobijanje azila u diplomatskim predstavništvima EU ili na takozvanim „hot spotovim“ koje EU uspostavlja na spoljnoj granici.

BEČ - Volfgang Brandšteter zahteva, zbog nefunkcionisanja takozvanog Dablinskog sistema, zajednički zakon o azilu u EU.

On je, kako prenosi bečki dnevnik „Kurir“, s tim u vezi već predao plan u Briselu. Njegov predlog predviđa jedinstvena pravila za podnošenje zahteva za dobijanje azila u diplomatskim predstavništvima EU ili na takozvanim „hot spotovim“ koje EU uspostavlja na spoljnoj granici.

Prilikom pozitivnog odgovora podnosilac molbe treba da dobije vizu za ulazak u zemlju EU. Samo tako, smatra Brandšteter, je moguće da se spreči da izbeglice postanu žrtve krijumčara ljudi. Dalje plan Brandštetera predviđa i jedinstveni postupak za dodeljivanje statusa azilanta, kao i jedinstvene kriterijume za analizu molbi, te jedinstvene standarde u opskrbljivanju izbeglica.

Prema njegovom mišljenju, neophodno je postići adekvatnu raspodelu finanijskog tereta na sve članice. Svojim predlogom austrijski ministar želi da spreči i da Evropa pregovara o faktičkoj raspodeli izbeglica, to jest da se o tom pitanju vodi rasprava između najopterećenijih zemalja i pojedinih država koje nisu spremne da prime izbeglice, a čije vlade su pod pritiskom populista.

Dablinski sporazum predviđa da je zemlja, na čije tlo izbeglica najpre kroči, zadužena za rešavanje zahteva za dobijanje azila. To bi u aktuelnoj situaciji da bi sve izbeglice morale biti vraćene u Grčku i Italiju. „Evropa mora biti u mogućnosti da kontroliše ko, kada, i pod kojim okolnostima dolazi na njenu teritoriju. To moramo osigurati“, poručuje Brandšteter.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track