PUCALO SE ZA SVE PARE: Austrijanci bacili u vazduh 10 miliona evra!
Foto: Vladimir Kozomara

Drže se tradicije

PUCALO SE ZA SVE PARE: Austrijanci bacili u vazduh 10 miliona evra!

Austrija -
BEČ - Austrijanci su u novogodišnjoj noći ispalili u vazduh ogromne količine pirotehničkih sredstava u vrednosti od oko 10 miliona evra

Najviše su korišćene rakete i vatrometi, pokazala su istraživanja Privredne komore. Uprkos upozorenjima da rukovanje pirotehničkim sredstvima može biti opasno, što su pokazali i podaci da se svake godine oko 600 Austrijanaca povredi usled korišćenja raketa, petardi i drugih sredstava građani se ni ove godine nisu odrekli pirotehnike.

Nije ih omelo ni upozorenje da je ispaljivanje pirotehničkih sredstava zabranjeno u naseljenim mestima i na masovnim okupljanjima. U novogodišnjoj noći Austrijanci su mnogo novca potrošili i na kupovinu amajlija. Običaj je da se najbližima poklone amajlije u obliku praseta, deteline sa četiri lista, odžačara i novčića.

Na kupovinu ovih amajlija, koje se drže čitave godine u stanu ili novčaniku, svaki Austrijanac potrošitio je između 10 i 25 evra. Prema ustaljenoj tradiciji, Nova godina se dočekuje sa čašom sekta i u Austriji je otvoreno oko dva miliona flaša sekta, i popijeno 15 miliona čaša tog alkoholnog pića.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track