TAHIRI: Austrija je zatražila da pozivni broj za Kosovo bude 383!
Foto: Aleksandar Jovanović

Podneli zahtev MTU

TAHIRI: Austrija je zatražila da pozivni broj za Kosovo bude 383!

Austrija -
PRIŠTINA - Austrija je aplicirala za kosovski pozivni broj kod Medjunarodne telefonske unije (MTU), izjavila je danas ministarka za dijalog sa Srbijom Edita Tahiri

U saopštenju iz Vlade Kosova je navedeno da je su nadležni kosovski organi dobili potvrdu da su Austrija, ali i Evropska unija podnele zahtev MTU da kosovo dobije pozivni broj 383. Ministarka Tahiri zahvalila je Austriji za "izuzetno značajno angažovanje koje će Kosovu omogućiti da dobije svoj medjunarodni pozivni broj", navodi se u saopšternju.

Tahiri je rekla da će Kosovo dobiti medjunarodni pozivni broj 383 čime će "međunarodna organizacija za telekomunikacije (ITU) omogućiti Kosovu priznanje i medjunarodni suverenitet u oblasti telekomunikacija". Očekuje se da se medjunarodni prefiks dodeli Kosovu u martu ove godine.

Zahtev je u skladu sa sporazumom o telekomunikacijama postignutim u Briselu. Tokom dijaloga između Prištine i Beograda bilo je dogovoreno da do 15. januara MTU (ITU International Telecommunication Union) dodeli Kosovu pozivni prefiks, ali je taj datum odložen, jer Austrija do juče nije u ime Kosova podnela taj zahtev.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đjurić rekao je u više navrata nakon postizanja sporazuma o telekomunkacijama da Kosovo može dobiti telefonski broj od Međunarodne unije za telekomunikacije "jedino ako to zatraži Srbija kao država članica UN" i da Kosovo može da dobije poseban pozivni broj samo "kao geografska oblast u sklopu Srbije".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja