RAZRADILI SE I U KREVETU: Pravi bebi bum u Austriji, deca se rađaju kao pre 20 godina!
Foto: Milen Đorđević

OPET KAO NEKAD

RAZRADILI SE I U KREVETU: Pravi bebi bum u Austriji, deca se rađaju kao pre 20 godina!

Austrija -
BEČ - Stopa nataliteta u Austriji je ponovo visoka kao pre dvadeset godina, čime se popravlja trend proteklih godina, saopštio je danas austrijski zavod za statistiku

Prema podacima zavoda, u 2014. godini je zabeležena stopa rasta nataliteta od 1,46, a pokazalo se i da je pogrešno do sada uvreženo mišljenje da su tome doprineli stranci i strani državljani.

Naime iako je tačno da žene koje nisu austrijske državljanke sa 1,91 u proseku imaju više dece nego Austrijanke (1,37). Međutim, već godinama unazad kod strankinja taj trend beleži smanjenja po tom pitanju, a kod Austrijanki porast. Kada je reč o pokrajinama samo u Burgenlandu (1,33 dece po ženi) i Štajerskoj (1,36) žene donose na svet manje dece nego u Beču (1,41) svejedno da li se radi o migrantkinjama, ili Austrijankama i pored činjenica da u glavnom gradu Austrije ima 25 procenata stranaca.

Pokazalo se i da se više dece rađa u ruralnim sredinama. Tako u Forarlbergu i Gornjoj Austriji je udeo migranata 15 odnosno 10 procenata što je znatno manje, ali je stopa nataliteta najveća i iznosi 1,61 procenata, slede zatim Salcburg (1,55) i Donja Austrija (1,51). Broj onih koji su uzeli austirjski pasoš nije nikako mogao da utiče na ovaj proračun, jer se poslednjih deset godina ova brojka godišnje kreće između 6.000 i 7.000.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track