BOSANSKOM DŽIHADISTI SUDE U GRACU: Fikret regrutovao mlade muslimane za džihad!
Foto: Printskrin Die Presse

Prvoptuženi

BOSANSKOM DŽIHADISTI SUDE U GRACU: Fikret regrutovao mlade muslimane za džihad!

Austrija -
GRAC - U Gracu se vodi više sudskih procesa protiv osumnjičenih za saradnju sa 'Islamskom državom'.

Prvooptuženi je Fikret B. državljanin BiH koji je navodno regrutovao mlade muslimane za džihad.

Informacije do kojih je došao bečki list Presse pokazuju da je Fikret B. bio u intenzivnom kontaktu sa jednim građaninom Srbije koji je do jeseni 2014. godine kao selefijski propovendik Ebu Tejma radikalizovao mlade muslimane u srednjoj Evropi.

Krajem februara će i ovaj propovednik, čije građansko ime je Mirsad O., biti izveden pred sud u Gracu.

Dok su Ebu Tejma i članovi njegove mreže krajem novembra 2014. godine uhapšeni u okviru velike racije sprovedene na nivou cele države, Fikretu B. je pošlo za rukom da pobegne.

On je napustio svoj stan i radno mjesto i otišao u pravcu BiH gde je našao sklonište u uporištu selefija u Gornjoj Maoči, piše Prese.

Ovaj list dalje navodi da je Fikret B., nakon što je nestalo javno negodovanje nakon racije, krenuo nazad u Grac, ali ga je na osnovu međunarodne potjernice, koju je za njim raspisala Austrija, uhapsila hrvatska policija.

Četiri nedelje kasnije vlasti u Zagrebu su ga predale austrijskim vlastima.

"Prema navodima Službe za zaštitu ustavnog poretka on je u Austriji radikalizovao niz mladih muslimana i pripremao ih fizički za dalju vojnu obuku u Siriji. On je navodno u Gracu bio osoba koja se u poslovnom jeziku opisuje kao headhunter - osoba koja za svog poslodavca regrutuje najpodobnije osobe.

Svoje aktivnosti razvijao je sa grupom drugih osoba i u okviru jednog religioznog udruženja koje se zove Furkan.

Reč je o udruženju koje je već dugo pod opservacijom vlasti i u kojem su već više puta sprovedene racije. Ovo udruženje je osnovala grupa selefija 2008. godine u stanu jednog takođe radikala.

Već godinu dana ranije vlasti su registrovale da je Fikret B. zajedno sa ostalim članovima boravio u Siriji s ciljem verskog školovanja i učenja jezika.

Islamska država u to vreme još uvek nije postojala, pa je logično da su udruženje Furkan i Fikret B. na početku verovatno podržavali ideologiju Al Kaide i kasnije Al-Nusra Fronta. Kasnije tokom 2013. godine je navodno napravio zaokret u pravcu Islamske države, piše Prese.

(Foto: Printskrin Die Presse)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track