Najnovije vesti

AUSTRIJA ĆE BLOKIRATI MIGRANTE VAN UGROŽENIH PODRUČJA: Slovenija uvodi iste mere
Foto: AP

Izbeglička kriza

AUSTRIJA ĆE BLOKIRATI MIGRANTE VAN UGROŽENIH PODRUČJA: Slovenija uvodi iste mere

Austrija
08:28h
Austrija će od iduće sedmice primati samo migrante koji balkanskom rutom dolaze iz ugroženih država, a odbijati one koji dolaze iz drugih razloga, o čemu je obavestila Sloveniju, a Ljubljana druge države na ruti, saopštilo je ministarstvo unutrašnjih poslova Slovenije.

"O novonastaloj situaciji odmah smo obavestili Hrvatsku, a ona Srbiju i Makedoniju", navodi se u saopštenju i dodaje da će Slovenija iste kriterijume koje će primenjivati Austrija primenjivati i pri ulasku migranata u Sloveniju iz Hrvatske.

U Ljubljani navode da je slovenačka ministarka unutrašnjih poslova Vesna Gjerkeš Žnidar zadnjih dana u stalnom kontaktu s austrijskom ministarkom Johannom Mikl-Lajtner, da je migrantski talas pod kontrolom i da se obavlja koordinacija postupaka s drugim zemljama na izbegličkoj ruti.

Prema informacijama slovenačkih vlasti, za ulazak migranata u Austriju preko Šentilja više neće biti dovoljna samo izjava da je njihov cilj zatražiti azil u Austriji ili Nemačkoj, niti ocena da nije reč o čistim ekonomskim migrantima.

Izdvojeno će se tretirati i možda odbijati i oni za koje se prosudi da u Austriju ili Nemačku žele iz različitih drugih motiva, da u tim zemljama žele da studiraju, traže posao ili da žele kod rodbine koja tamo već boravi, prenela je Hina.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...