PETOGODIŠNJICA JEDINSTVENOG PROGRAMA: Jubilarni Duhovni razgovori održani u Beču!
Foto: Kurir Austrija

USPEH SPKD Prosvjeta Austrija

PETOGODIŠNJICA JEDINSTVENOG PROGRAMA: Jubilarni Duhovni razgovori održani u Beču!

Austrija -
BEČ - U organizaciji SPKD Prosvjeta Austrija, u velikoj sali Hrama Vaskrsenja Hristova u Beču, u subotu 5. marta 2016. godine, održana je jubilarna tradicionalna tribina "Duhovni razgovori"

Predavanje na temu "Srpsko rasejanje i duhovnost u Evropi-Srbi u Mađarskoj", održali su Milan Đurić, direktor Kulturnog i dokumentacionog centra Srba u Mađarskoj i Diana Kondić Đurić, menadžer za kulturu.

Ovi "Duhovni razgovori" bili su posebni po tome što su obeležili petu godišnjicu od kako se ovaj program Prosvjete u Austriji uspešno održava! Ove, jubilarne Duhovne razgovore je otvorio prof. Srđan Mijalković, predsednik Društva, ističući da je bečka "Prosvjeta" ušla u obeležavanje svoje petogodišnjice uspešnog rada, a da su ovi Duhovni razgovori upravo jubilarni, jer, prvi Prosvjetini "Razgovori"su bili pripremljeni još u martu 2011. godine, kada je gostovao prof. Miloš Kovačević, sa svojom knjigom "Srpski jezik i srpski jezici".

Zbog toga su upravo ovi "Razgovori" organizovani sa akcentom na rad Društva oko povezivanja svih Srba širom Evrope, kojima je na srcu matica Srbija, Republika Srpska, Crna Gora, svuda gde se neguje srpski jezik i naša kulturna baština, rekao je Mijalković.

Napomenuo je da su u tom smislu ostvareni izuzetni kontakti sa "Prosvjetinim" odborima u maticama, ali i Cirihu, Parizu i Republici Srpskoj, a saradnja sa srpskim udruženjima u Slovačkoj, Češkoj, Rumuniji, Nemačkoj i Mađarskoj podignuta na viši nivo prošlogodišnjim potpisivanjem Deklaracije o strateškoj saradnji srpskih organizacija u rasejanju.

Pozdravljajući goste i prisutne Mijalković je podvukao: "Kao primer dobre organizacije i izvođenja kulturnih programa, predstavlja se zajednica Srba u Mađarskoj, a posebno KDPS koga vodi hvale vredan tim školovanih i stručnih ljudi, na čelu sa gospodinom Đurićem."

Ikona na poklonSrpskoj pravoslavnoj crkvi u Beču

U toku večeri prikazan je film o Katarini Ivanović, prvoj srpskoj slikarki i akademiku, čiji su autori Đorđe Šibalin i Snežana Milivojević iz Budimpešte. Ovom prilikom je članica "Prosvjete" Ivanka Cvetić poklonila Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Beču ikonu Isusa Hrista, rađenu po Rubljovu i ikonu Bogorodice Hilandarske, svojih ruku delo. Ovaj vredan poklon od umetnice je primio otac Mihajlo Smiljanić, koji se zahvalio "Prosvjeti" i gospođi Cvetić, a predstavnicima Srba iz Mađarske poželeo još mnogo godina uspešnog rada. Osim bečkih pisaca i umetnika, razgovorima je prisustvovao i gospodin Bojan radovanović iz Slovačke, predsednik Srpskog kulturnog centra Podunavlje

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja