NOVA KLASIFIKACIJA DIPLOMA U AUSTRIJI: Zanat izjednačen sa maturom!

istorijska odluka

NOVA KLASIFIKACIJA DIPLOMA U AUSTRIJI: Zanat izjednačen sa maturom!

Austrija -
BEČ - Zanatski ispit od nedavno je u Austriji stavljen je u istu ravan sa maturom Opšte visoke škole (AHS), u skladu sa Nacionalnim kvalifikacionim okvirima usvojenim u parlamentu

Prema tom usvojenom dokumentu, stručno obrazovanje rangira se u osam nivoa. Nacionalni kvalifikacioni plan orijentisan je ka evropskom kvalifikacionom okviru, koji klasifikuje diplome na teritoriji Evropske unije. Ta novina posebno doprinosi transparentnosti i uporedivosti stručnih diploma.

Dualni obrazovni sistem postoji samo u zemljama nemačkog govornog područja. Zato se ponekad događa da zvanje koje je ovde "samo" stručni radnik, u nekoj drugoj zemlji podrazumeva maturu. Usvajanjem ovog plana se olakšava vrednovanje položenog zanatskog ispita ili mature visoke tehničke škole (HTL). Mihael Landertshamer, šef odeljenja za obrazovnu politiku u Privrednoj komori Austrije smatra da se radi o istorijskoj odluci.

"Onog trenutka kada se HTL inženjeri izjednače sa maturantima, preduzeća će lakše dostići ove uslove", objasnio je on.

Ekonomski činioci se, takođe, nadaju da će izjednačavanje zanata sa maturom motivisati mlade ljude da se odlučuju za zanatsko obrazovanje. Kvalifikacije mogu da se odvijaju na dva koloseka. Postoji stručni put koji omogućava učeniku u privredi da dogura do majstora. Drugi put je akademski i vodi od AHS mature do doktorskih studija (PhD).

Diplome zanata i mature u tim slučajevima se vrednuju isto, međutim drugačiji je slučaj ukoliko se želi dalje obrazovanje. Naime, stručni radnik sa završenim zanatom ne ispunjava automatski preduslove upisa visoke stručne škole (Faćhoćsćule). Osmostepeni obrazovni okvir predviđa: 1 do 3 stepena osnovna škola 3 stepen Osnovna visoka škola AHS i matura, zanat u trogodišnja stručna škola koje su istovetne ali ne garantuju istu prohodnost za dalje školovanje 5 stepen se odnosi na Trgovačku akaemiju (HAK).

Stručnu visoku školu (BHS) koje se smatraju austrijskom posebnošću 6 stepen se odnosi na Inženjere sa završenom Visokom tehničkom školom (HTL), a majstorski ispit i bakaleuirat se ubuduće smatraju istim nivoom obrazovanja 7 stepen su master studije odnosno fakultetska diploma i građevinski majstor (Baumeister) smatraju se istim nivoom obrazovanja 8 stepen je doktorat, a ova diploma se uskoro zove PhD.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track