SKANDAL NA BEČKOM UNIVERZITETU: Desničari upali na predstavu izbeglica, publiku zalili krvlju!
Foto: Printscreen Krone.at/tweet

skandal NA BEČKOM UNIVERZITETU

SKANDAL NA BEČKOM UNIVERZITETU: Desničari upali na predstavu izbeglica, publiku zalili krvlju!

Austrija -

BEČ - Austrijska policija saopštila je da traga za ekstremnim desničarskim aktivistima koji su prekinuli pozorišnu predstavu u kojoj su glumile izbeglice, a gledaoce isprskali lažnom krvlju

Protest pokreta "Identitere" održan je sinoć, ubrzo nakon što je počela predstava pod nazivom "Molioci", koju su izvodili tražioci azila iz Sirije, Iraka i Avganistana, prenosi AFP.

Oko 30 demonstranata, pretežno muškaraca, upalo je na binu mašući zastavama i razvilo veliki transparent sa natpisom "Licemeri! Naš otpor vašem nemoralu". Takođe su bacali flajere na kojima je pisalo "Multikulturalizam ubija" i prskali lažnom krvlju oko 700 gledalaca u amfiteatru na Bečkom univerzitetu, rekao je portparol policije Tomas Kajblinger.

Nakon toga je, dodao je, usledila kratka rasprava između gledalaca i ekstremista koji su na kraju izbačeni iz sale, a predstavlja je nastavljena pod budnim okom policajaca. Osam osoba je podnelo tužbe protiv demonstranata zbog telesnih povreda, rekao je Kajblinger.

Austrijski ministar kulture Jozef Ostermajer ocenio je kao šokantan ovaj najnoviji u nizu incidenata grupe "Identitere". "Ustavom zagarantovana sloboda umetnosti i sloboda govora je neprikosnovena koliko i zaštita manjina", rekao je on na konferenciji za novinare.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track