PEŠACI ŽRTVE SOPSTVENE NEPAŽNJE: Zabraniće korišćenje mobilnih na pešačkim prelazima!?
Foto: Printscreen Krone.at

PREDLAŽE SE NOVI ZAKON

PEŠACI ŽRTVE SOPSTVENE NEPAŽNJE: Zabraniće korišćenje mobilnih na pešačkim prelazima!?

Austrija -

BEČ - Svaki peti pešak strada u saobraćaju jer je njegova pažnja usmerena na telefon

Slušalice u ušima, pogled na telefonu i korak na ulicu. Vozač automobila koči tik ispred pešaka koji nije svestan šta se dogodilo. "Bio sam na telefonu!“, pravdaju se, nesvesni da su mogli su da stradaju.

Aktuelne saobraćajne studije pokazale su da je najveći uzročnik saobraćajnih nesreća mobilni telefon koji odvlači pažnju učesnika u saobraćaju, zbog čega je odavno zabranjeno njihovo korišćenja vozačima i biciklistima. Kako je sve više Austrijanaca koji dok prelaze ulicu pišu SMS poruke, i slušaju muziku ne vodeći računa o saobraćaju, eksperti predlažu da se i pešacima zabrani upotreba mobilnih dok prelaze ulicu.

„Ljudi nisu svesni opasnosti, dok imse na to ne ukaže“ izjavio je psiholog u oblasti saobraćaja Gregor Bartl.

Iz navike mnogi pešaci koriste mobilni i često zaborave da bace pogled na ulicu. Zbog velikog broja pešaka uključenih u saobraćajne nesreće u USA se odomaćio pojam „ Digital Deadwalker“.

U Evropi se razmišlja o donošenju zakon zabrane korišćenja telefona za pešake tokom prelaska ulice.Petra Jens zastupnik za bezbednost pešaka grada Beča smatra da je donošenje ovog zakonapotpuno besmislena “Takva zabrana ne bi imala efekta, smatra ona i dodaje Šta bi bio sledeći korak? Da li je to jošneka zabrana , poput zabrane razgovora sa osobom sa kojom šetate ili možda zabrana gledanja u izloge.“

Bez obzira na sve pešaci su u svakom slučaju dužni da prilikom prelaska ulice ostvare kontakt sa drugim učesnicima u saobraćaju. Jens smatra da bi više efekta imalo ulaganje u saobraćajne komunikacije, ili na primer ograničenje brzine kretanja, što bi smatra ona mnogo više doprinelo od banalnih zabrana.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track