SKANDAL U AUSTRIJI: Hitlerov pozdrav na tablicama automobila funkcionera FPÖ!
Foto: Printscreen Heute.at

Za njega zakon ne važi

SKANDAL U AUSTRIJI: Hitlerov pozdrav na tablicama automobila funkcionera FPÖ!

Austrija -

BAD IŠLER - Nacistički kod je od jula prošle godine zabranjeno stavljati na registarske tablice automobila

Zabranjene skraćenice su između ostalog HH („ Heil Hitler“) ili 88 ( numerički kod za „HH“). Međutim član opštinskog veća u Bad Išleru (Bad Ischler) Norbert Šartner (Norbert Schartner, FPÖ) koristi čak dvostruki ozloglašeni znak na tablicama svog automobila.

On je izjavio da to navodno nije bila njegova želja i da mu je taj broj sasvim slučajno dodeljenjoš pre više godina.Šartner je potpukovnik Austrijske armije a bio je i sekretar Ministra odbrane Roberta Lihala (Robert Lichal). Završio je čak tri fakulteta ( pravo, istoriju, političke nauke). Kaže da nije do sada razmišljao o tome da tablice njegovog automobila imaju nepoželjnu konotaciju i da nikada nije razmišljao niti ima nameru da ih zameni.

„ Zaista imam druge prioritete“ rekao je Šartner.Pošto je odbio da ih dobrovoljno promeni, odlučićemo da li će broj tablica biti uklonjen", rekao je rekao prvi čovek opštine Alojz Lanc (Alois Lanz).

Ostaje misterija kako je Šartnerr došao do ovog broja tablica jer i matematički proračuni pokazujuizuzetno malu verovatnoću da je reč o slučajnosti. Automobilske tablice dodeljuju osiguravajuća društva koja brojeve tablica dobijaju od Ministarstva saobraćaja. U ministarstvu se određuju slova i brojevi nasumično u nizu, ali postoji i mogućnost da se po želji kupca naprave posebne tablice na koje mora da se sačeka. Uglavnom je reč o inicijalima imena.Od prošle godine zabranjena je upotreba nacističkog koda koji podrazumeva oznaka „HH“ ili „88“, a Šartner ima ove tablice od 1995. godine

On kaže da s enepotrebno digla prašina oko broja njegovih tablica i dodaje „ Uopšte se ne slažem sanacističkom ideologijom naprotiv bio sam u mirovnim misijama širom sveta i u dugogodišnjoj vezi sa jednom Izraelkinjom, ali javnost od svega pravi skandal.“Ovo nije prvi skandal Bad Išlerovih slobodaraca, naime 2009. jedan njihov član pohvalio se da je istetovirao grb nemačkog Vermahta (Wehrmachta) kako bi postao poznat . U međuvremenu je dotični napustio FPÖ.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track