DOGOVOR: Austrija i Mađarska će zajedno čuvati granicu EU
Foto: Reuters

Približili stavove

DOGOVOR: Austrija i Mađarska će zajedno čuvati granicu EU

Austrija -

Austrija i Mađarska zajedno će čuvati spoljnu granicu EU, dogovorili su ministri odbrane i unutrašnjih poslova dve zemlje.

Austrijski ministri odbrane i unutraššnjih poslova juče su se sastali sa mađarskim kolegama i najavili stvaranje radne grupe "kako bi organizovali zajedničku bezbednost spoljne (EU) granice" Mađarske, rekao je austrijski ministar odbrane Hans Peter Doskocil.

„Konkretno smo se dogovorili da ćemo u roku od mesec dana uspostaviti radnu grupu za radno-tehničko organizovanje zajedničke zaštite spoljne granice, da bi to mogli potom primeniti“, istakao je ministar odbrane Austrije.

Hans Peter Doskocil, Foto: Reuters
Hans Peter Doskocil, Foto: Reuters

Takođe je postignut dogovor da se uspostavi radna grupa koja treba da razjasni kako će se ubuduće delovati u vezi takozvanih Dablinskih slučajeva. Ministri dve zemlje su se složili da se ne trebaju preduzimati čisto nacionalne mere bez međusobnog usaglašavanja. Isto tako je dogovoreno da unutar Evrope zatraže da se pitanja azila ubuduće rešavaju izvan EU.„

"Tema migracije je evropska i mora i može samo na evropskom nivou biti rešena. Neophodno je da postoji osigurani postupak izvan EU, kako bi se regulisanim programom izbeglice mogle primati”", podvukao je Doskocil.

Sve dok EU nije u stanju da preduzme odgovarajuće ispravne korake Austrija i Mađarske će zajedno sa baltičkim i zemljama Višegrada, kao i drugima, koji su spremni da podrže ovu ideju, podnositi ovu inicijativu u savetima EU, kako bi postala evropska tema, najavljeno je sa skupa ministara dve zemlje.

Ministar odbrane Mađarske Ištvan Simičko kazao je da su dve zemlje svoje stavove približile po pitanju migracije.

"“Mi ministri smo potvrdili da želimo da zaštitimo šengenske vrednosti igranicu”", podvukao je on. Simičko je najavio da će uskoro mađarska i austrijska vojna policija čuvati zajedno granicu.„ Mislim da je to veliki korak i nadam se da će EU uskoro da ga sledi“," zaključio je on.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track