RAZMATRA SE ŽALBA FPO: Ustavni sud Austrije utvrđuje da li je bilo nepravilnosti na izborima
Foto: Reuters 22 5 2016

Saslušaće 90 svedoka

RAZMATRA SE ŽALBA FPO: Ustavni sud Austrije utvrđuje da li je bilo nepravilnosti na izborima

Austrija -

Ustavni sud Austrije započeo je danas razmatranje žalbe Slobodarske partije Austrije (FPO) na drugi krug predsedničkih izbora, na kojima je tesno pobedio Aleksander van der Belen, nekadašnji dugogodišnji šef Zelenih.

Ukupno će, u naredna četiri dana, 14 sudija Ustavnog suda saslušati 90 svedoka, kako bi utvrdili da li je bilo nepravilnosti prilikom glasanja.

"Upuštamo se u nešto sasvim novo", konstatovala je Maria Vindhager pravni zastupnik Zelenih, koja će suprostaviti svoje stavove sa advokatima FPO Diterom Bemdorferom i Gregorom Vendeom, koji su u žalbi, na 150 stranica, naveli niz nepravilnosti za koje tvrde da su uticale na ishod glasanja.

Posao Ustavnog suda, koji odlučio da razmatranje bude javno, mogao bi biti nešto novo u Austriji, jer do sada najviši sud nije bio suočen sa tako obimnim dokaznim postupkom. Takođe je novina što bi rezultat razmatranja mogao biti poništavanje ishoda izbora na saveznom nivou.

U drugom krugu glasanja Van der Belen osvojio je svega 30.863 glasova više od kandidata FPO Norberta Hofera, a FPO je u svojoj žalbi osporila više od te razlike u glasovima, posebno glasove pristigle putem pošte.

Interesovanje medija za javnim razmatranjem žalbe je ogromno, te su svoje prisustvo najavili ne samo austrijski, već i međunarodni mediji.

Presuda Ustavnog suda očekuje se do 6. jula, to jest dva dana pred kraj mandata aktuelnog predsednika Austrije Hajnca Fišera.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja