ZAHTEV AUSTRIJE: Rusiji ukinuti sankcije!
Foto: Kurir Austrija

podrška parlamenta

ZAHTEV AUSTRIJE: Rusiji ukinuti sankcije!

Austrija -

BEČ - Austrija se zalaže za postepeno ukidanje sankcija EU protiv Rusije, a kancelar Kristijan Kern i šef diplomatije Sebastijna Kurc u tome su dobili podršku parlamenta

Glavni odbor austrijskog parlamenta, glasovima vladajućih Socijademokratske partije (SPÖ) i Narodne stranke (ÖVP), kao i Zelenih, usvojio je zahtev u kojem poslanici predlažu postepeno ukidanje sankcija Rusiji.

Predlog Austrije predviđa da se sankcije, na osnovu napretka u mirovnom procesu iz Minsk, postepeno ukidaju. Drugi predsednik austrijskog parlamenta Karlhajnc Kopf istakao je da se sporazum iz Minska do sada u maloj meri primenjuje, zbog čega bi trebalo razmisliti o postepenom ukidanju sankcija kao meri za bolju primenu.

Kurc je izrazio žaljenje što su sankcije protiv Rusije nedavno, bez diskusije, produžene. On se založio za jačanje kontakta sa Rusijom. Slobodarska partija (FPÖ) predala je sopstveni zahtev u kojem poziva vladu da insistira na ukidanju sankcija protiv Rusije, ali za svoj podnesak nije dobila podršku drugih stranaka.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track