AUSTRIJSKI KANCELAR ŠTITI IMIDŽ ZEMLJE: Kern ne želi strane posmatrače na izborima!
Foto: Reuters

odlučan

AUSTRIJSKI KANCELAR ŠTITI IMIDŽ ZEMLJE: Kern ne želi strane posmatrače na izborima!

Austrija -

BEČ - Austrijski kancelar Kristijan Kern izjasnio se protiv predloga ministra unutrašnjih poslova Volfganga Sobotke da se na ponovljene predsedničke izbore, na jesen, pozovu međunarodni posmatrač

Sobotka je, nakon odluke Ustavnog suda o poništavanju drugog kruga predsedničkih izbora od 22.maja, zbog brojnih nepravilnosti, rekao da namerava, u saradnji sa šefom diplomatije Sebastijanom Kurcom zamoli OEBS da uputi posmatrače barem u 14 opština u kojima su ustanovljene greške.

Kern smatra da bi međunarodni posmatrači samo stvorili pogrešan utisak o stanju u Austriji. On je preneo da je tokom vikenda vodio razgovore sa šefovima država i vlada mnogih zemalja u kojima je jasno stavio do znanja da je Ustavni sud doneo odluku o ponavljanju izbora zbog formalnih grešaka, a ne izborne manipulacije.

"Sada je u pitanju imidž Austrije. Desile su se formalne greške. Dobro je što je Ustavni sud to jasno rekao u svojoj odluci. Na te formalne aspekte ćemo reagovati jer se sada radi o reputaciji Republike Austrije u svetu", poručuje Kern.

Nekadašnji šef austrijske diplomatije Peter Janković smatra da je ideja o pozivanju međunarodnih posmatrača "loša procena". Prema njegovim rečima posmatrači OEBS su namenjeni za mlade demokratije u istočnoj Evropi, kao i za izbore u nestabilnim regionima Latinske Amerike ili Afrike.

Za Austriju nisu potrebni posmatrači OEBS, ocenio je Janković i izražava zabrinutost po imidž Austrije i ako posmatrači iz Nemačke budu proveravali izborna mesta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track