KURC PORUČIO ERDOGANU: Uvođenje smrtne kazne je neprihvatljivo!
Foto: Reuters

Ministar spoljnih poslova Austrije

KURC PORUČIO ERDOGANU: Uvođenje smrtne kazne je neprihvatljivo!

Austrija -

Ministar spoljnih poslova Austrije Sebastijan Kurc poručio je danas da bi bilo neprihvatljivo da Turska, posle neuspelog vojnog udara, ponovo uvede smrtnu kaznu.

"Uvođenje smrtne kazne bilo bi apsolutno neprihvatljivo. Neophodna je i daje jasna privrženost Turske ukidanju smrtne kazne, koju mi odbijamo kao neljudski oblik kažnjavanja", naglasio je Kurc u intervjuu bečkom dnevniku "Kurir" i upozorio turske vlasti od "samovoljne akcije čišćenja".

"Ne sme biti neosnovanih akcija čišćenja, nikakve kaznene mere izvan zakonodavnog okvira i pravosuđa. Državna vlast se mora vršiti na osnovu zakonu i ljudska prava moraju biti zaštićena. Sve drugo je samovolja i nepravda", rekao je Kurc.

Najavio je da će Austrija na današnjem sastanku šefova diplomatije EU u Briselu insistirati da Unija Turskoj "ukaže jasno na granice". Kurc je apelovao na partnere u EU da se ne oslone na sporazum o izbeglicama sa Turskom, dodajući da od aktuelnog ponšanja Turske zavisi i dalja saradnja sa Unijom.

"Na razgovore o saradnji sa Turskom buduće delovanje Ankare će imati neposredne i direktne posledice. To se tiče, naravno, i razgovora o viznoj liberalizaciji. Tu postoje jasni uslovi koje Turska mora ispuniti", naglasio je Kurc.

Sporazum o izbeglicama, prema njegovim rečima, ne sme biti razlog da EU odstupa od svojih osnovnih vrednosti i jasnog stava.

"Mi kao Evropa moramo biti svesni da moramo preduzeti mere koje možemo sami pokrenuti, kao što je zaštita spoljnih granica. To može funkcionisati. Prema Fronteksu je zatvaranja zapadnobalkanske rute u Makedoniji značajno doprinelo smanjenju broja izbeglica", ukazao je Kurc.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track