SRBI U BEČU IZBEGLI KATASTROFU: Turci lovili Kurde pa upali na srpsku proslavu!
Foto: Wikipedia

pogrešna adresa

SRBI U BEČU IZBEGLI KATASTROFU: Turci lovili Kurde pa upali na srpsku proslavu!

Austrija -

Turski nacionalisti upali su na proslavu rođendana misleći da se tu održava sastanak Kurdske radničke partije (PKK).

Naime, turski nacionalisti, koji su tradicionalno protiv Kurda, dobili su informaciju da se u bečkoj "Kući Ernsta Kirhvegera" (EKH) održava sastanak Kurdske radničke partije.

Međutim, salu u EKH su zapravo zakupili srpski državljani, koji su proslavljali rođendan. Kada su turski nacionalisti upali u salu, ne zna se ko je bio više zbunjen Srbi ili Turci, koji su samo postavili pitanje: Pa, zar vi niste Kurdi?

Kada su shvatili da su na "pogrešnoj adresi", krenuli su ka izlazu, ali su izlazeći pokidali nekoliko plakata, i zapalili reklamni materijal koji se nalazio na ulazu zgrade. Požar je zahvaljući prisebnosti Srba, koji su brzo reagovali odmah ugašen.

"Izbegli smo katastrofu", rekao je jedan od očevidaca.

Navodno su turski nacionalisti pri odlasku zapretili da će doći sa još 50 ljudi i potpuno zapaliti zgradu. Inače, sukob Turaka i Kurda traje već decenijama, jer kurdske pobunjeničke grupe zahtevaju nezavisnost. EKH (Kuća Ernsta Kirhvegera) je zgrada u Beču, koja je pretvorena u međunarodni, multikulturni, antifašistički centar, koji udomljuje imigrante, izbeglice, lokalne aktiviste i političke grupe.

U EKH-u se nalaze mnoge nezavisne i autonomne organizacije i inicijative, među kojima i krovna organizacija za grupe iz bivše Jugoslavije, ali i turska i kurdska udruženja.

(Nezavisne)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track