KURC: Ankara da ublaži svoje reči i uradi domaći zadatak
Foto: Rojters

Prepucavanja

KURC: Ankara da ublaži svoje reči i uradi domaći zadatak

Austrija -

Austrijski ministar spoljnih poslova Sebastijan Kurc poručio je danas Ankari da treba da ublaži svoje reči i akcije, nakon što je njegov turski kolega Mevlut Čavušoglu opisao Austriju kao "prestonicu radikalnog rasizma", javlja Rojters.

"Oštro odbacujem kritike ministra spoljnih poslova Turske na račun Austrije. Ankara je pozvana da ublaži svoj izbor reči i svoj kurs delovanja (kod kuće), kao i da uradi svoj domaći zadatak", rekao je Kurcov portparol, citirajući reči šefa austrijske diplomatije.

Turski ministar Čavušoglu nazvao je ranije danas Austriju "prestonicom radikalnog rasizma" i uputio oštre kritike kancelaru Kristijanu Kernu zbog sugestije da bi trebalo okončati pregovore s Ankarom o ulasku u EU.

Mevlet Čavušoglu, Foto Reuters
Mevlet Čavušoglu, Foto Reuters

Čavušoglu je, u intervjuu za TGRT Haber, odbacio sve Kernove komentare, ocenivši da su takvi Kernovi komentari "nepristojni".

Ankara je i juče oštro reagovala na izjavu austrijskog kancelara Kerna koji je naveo da ne smatra više da je Turska kandidat za članstvo u EU. Poručio je da se mora prihvatiti realnost, a to je da su pristupni pregovori sa Turskom trenutno još samo fikcija.

Turski ministar Omer Čelik je rekao da je "uznemirujuće što su ovakve izjave slične onima koje dolaze od krajnje desnice".

Istovremeno, ministar odbrane Austrije Hans Peter Doskocil je otvoreno zatražio hitnu obustavu pristupnih pregovora EU sa Turskom, što je prvi put da tako nešto traži član austrijske vlade."Sve ukazuje na uspostavljanje diktature, a takva država u Evropskoj uniji nema šta da traži", istakao je on u izjavi agenciji APA.

Prema njegovim rečima, došao je trenutak da se pregovori zaustave, odnosno potpuno obustave.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track