ZATVARAJU SE 33 VRTIĆA U BEČU: Od septembra 2.300 dece ostaje na ulici!
Foto: Printscreen Krone.at

Propali pregovori

ZATVARAJU SE 33 VRTIĆA U BEČU: Od septembra 2.300 dece ostaje na ulici!

Austrija -

BEČ - Pregovori oko spasavanja 33 bečka vrtića "Stari grad" definitivno su propali

To znači da će od septembra zbog ove odluke gradskih vlasti čak 2.300 mališana "ostati na ulici".Rihard Vencel je ovoe potvrdio u ime MA 10. Vencel je rekao da su propali pregovori o povezivanju sa bankama i spremnošću da se nepravilno raspoređene subvencije vrate nazad, što je zahtevao MA 10 u svom dokumentu upućenom nadležnom organu. Magistrat 10 je saopštio da neće više preduzimati bilo kakve korake u rešavanju ovog problema.

„Iz sadašnje perspektive ne može se očekivati da će moći da se povrata uplata i ispune traženi zahtevi.“, poručio je Vencel. Njegive izjave naišle su na oštre kritike. „Igraju se sa mukama i problemima ljudi. Ovo je neodgovorno ponašanje i unosi nesigurnost među građane“, naveli su iz MA 10. Izvesno je da će 33 „ Stari Beč“ vrtića prestati sa radom krajem avgusta.

Grad potražuje 6,6 miliona evra subvencija, koje Vencel morao da uplati jer novac nije adekvatno trošen proteklih pet godina. Osim toga doneta je i pisana potvrda o osnivanju novog odbora kao i zahtev za dospele ,zakasnele isplate iz 2015..

Vencel je međutim izjavio da očekuje da će bankarskože garancije pre isteka roka. Bečka opozicija je izjavila da je „ Sve samo jeftini izgovor kako bi se kritikovala vlast i skrenula pažnja sa sopstvene nesposobnosti“ rekao je gradski šef ÖVP Gernot Blumel.

Krištof Viederker (NEOS) kaže da je jasno da je krizni menadžment propao. Roditelji su u panici da neće imati bilo kakvu alternativu za njihovu decu. Grad bi trebao paralelno da razvija plan zazbrinjavanje 2.300 dece.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track