SKANDALOZNO: Rumunka zbog prosjačenja nakupila 38.000 evra kazne!
Foto: Printscreen Heute.at

muke beskućničke

SKANDALOZNO: Rumunka zbog prosjačenja nakupila 38.000 evra kazne!

Austrija -

BREGENC - Rumunka Mihaela Kristea (27) iz Forarlberga, kažnjena je od 5. jula do 3. avgusta sa 16.780 evra, odnosno 322 dana zatvora.

Prema nepotvrđenoj izjavi policijske inspekcije dotična žena ima neplaćene administrativne kazne u iznosu od 38.000 evra uglavnom zbog prošenja sa maloletnim detetom, po odredbi o zabrani prošenja BH Bludenca (zabrana prosenja na 400.000 m2/24h/365 dana godišnje)

Romkinja je 19. jula 2016. izbegla zatvor samo zato sto još uvek doji dete. U skladu sa članom 19 krivičnog administrativnog Zakona administrativne kazne moraju biti prilagođene počinjenom krivičnom delu, krivici i prihodu.

BH Bludenc je samo u periodu od 5. jula do 3. avgusta 2016. beskućnicu, koja mesečno prošenjem i prodajom novina zaradi svega 200 evra, kaznio 36 puta sa po 450 evra.

"Nemam posao, spavam na ulici. Od ono malo što zaradim šaljem da izdržavam još četvoro moje dece koja su ostala u Rumuniji", kaže Mihaela.

Ona je 22. jula kaznjena ukupno šest puta u razmaku od po sedam minuta. Neminovno se otvara pitanja, da li je u ovom slučaju kazna zaista prikladna počinjenom delu, krivici i prihodima, kao što zakon nalaže?

Bludenc je inače jedina opština u Forarlbergu u kojoj je za prodaju uličnih novina neophodna dozvola vlasti, što je opet protivno zakonu. Zbog neposedovanja takve dozvole nesrećna žena je kažnjena već 22 puta, iako po pravosnažnoj odluci najvšse sudske instance za prodavanje novina na ulici nije neophodna dozvola vlasti.

K.A.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track