TURSKA BUNA U AUSTRIJI: Gastarbajteri hoće da se vrate u domovinu, ali da im vrate doprinose!
Foto: Printscreen Krone.at

odnosi se zatežu

TURSKA BUNA U AUSTRIJI: Gastarbajteri hoće da se vrate u domovinu, ali da im vrate doprinose!

Austrija -

BEČ - Stotine turskih migranata, koji su nezadovoljni austrijskom politikom prema turskim državljanima, spremno je da napusti Austriju, ukoliko im se isplate uplaćeni doprinosi.

Austrijski ministar spoljnih poslova Sebastijan Kurc (Sebastian Kurz) očigledno je uneo je nemir svojim izjavama i stavovima u tursku zajednica u Forarlbergu (Vorarlberg).

Frakcija Radničke komore Forarlberg „Novi pokret za budućnost“ (NBZ) uputila je otvoreno pismo predsedniku pokrajine Markusu VAlneru (Markusu Walneru, ÖVP), u kom novodi da je desetine turskih radnika spremno da odmah sa svojim porodicama napusti Austriju, pod uslovom da im država vrati do sada uplaćene socijalne i penzione doprinose.

Kako predsednik frakcije NBZ, Adnan Dincer navodi, pismo je sastavljeno i objavljeno na osnovu jednoglasne odluke upravnog odbora, a stav je stotina turskih migranata iz čitave Austrije, koji su se obratili frakciji.

NBZ navodi u pismu, da je od pokušaja državnog udara u Turskoj kod ljudi, koji već dugo žive u Austriji, ali i dalje imaju korene u svojim zemljama porekla, naglo opao osecaj poverenja i pripadnosti. Oni koji su proveli život radeći u Austriji danas se susreću sa ksenofobijom i mrznjom prema strancima, izloženi su uvredama i napadima, kako verbalno tako i fizički, navodi NBZ.

Predsednik Slobodarske partije Austrije za Forarlberg, Rainhard Bes (Reinhard Bösch) odmah je reagovao na ovakvu najavu, zahtevajući od predsednika pokrajine Valnera i ministra spoljnih poslova Kurca da ozbiljno razmotre ponudu turske zajednice i hitno započnu pregovore. Bes takodje zahteva oštrije kriterijume kod dodeljivanja austrijskog državljanstva, ali i da se se licima, kojima je već dodeljeno austrijsko državljanstvo, a koja „ odbijaju austrijsku državu i društvo“, oduzme državljanstvo.

Na pismo je reagovala Stranka zelenih. Adi Gros (Gross) ocenjuje da pismo predstavlja pre svega bezuslovnu podršku turskom predsedniku Erdoganu i dodaje da je siguran „da veliki deo sugrađana turskog porekla ne deli ovakav stav“.

Gros je pozvao austrijsku i tursku vladu "da se vrate civilizovanoj međudržavnoj praksi“.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track