AUSTRIJA SUDI DŽIHADISTIMA: Podignuta optužnica protiv dvojice terorista zbog napada u Parizu!
Foto: Policija Austrija

saučesnici

AUSTRIJA SUDI DŽIHADISTIMA: Podignuta optužnica protiv dvojice terorista zbog napada u Parizu!

Austrija -

SALCBURG - Austrijsko tužilaštvo optužilo je dve osobe da su deo terorističke organizacije, u okviru istrage o prošlogodišnjim napadima u Parizu u kojima je ubijeno 130 ljudi.

Tužilaštvo u Salcburgu navelo je danas da su optuženi "logistikom, kao i sakupljanjem informacija i uspostavljanjem kontakata" pomagali dvojci osumnjičenih koje je Austrija izručila Francuskoj ranije ove godine.

Policija je naime u decembru 2015. u tranzitnom centru za izbeglice u Liferingu (Liefering) uhapsila dvojicu muškaraca, osumnjičenih da su kao pripadnici Islamske dršave (ISIS) trebali da učestvuju u terorističkim napadima u Parizu. Kako se sad saznaje, u centru je boravio i njihov saučesnik, koji je uspeo da pobegne.

Kako navode istražitelji, uhapšeni Alžirac Adel H. i Pakistanac Muhammad U. su trebali da učestvuju u napadima na Pariz u novembru prošle godine. Oni su međutim zadržani na grčkoj granici, nakon što je ustanovljeno da imaju lažne sirijske pasoše.Oni su kasnije doputovali u Salcburg, gde su u izbegličkom centru čekali dalje instrukcije. Kako je američka televizija CNN objavila, u trenutku policijske akcije u centru se nalazio i dvadesetšestogodišnji Marokanac Abid T., takođe osumnjičen da je pripadnik ISIS-a.

On se u Salzburgu sastao sa dvojcom uhapšenih muškaraca. Međutim, neposredno pre dolaska policije uspeo da pobegne, ali mu je u begu ispao telefon. Policija je na telefonu pronašla sliku, na kojoj se vidi osumnjičeni Marokanac kako leži na jednom krevetu u izbegličkom centru – uslikan svega pola sata pre policijske akcije.

Abid T. je u julu ove godine uhapsen u Briselu i isporučn Austriji. Adel H. i Muhammad U., koji su uhapšeni u Salcburgu, su u međuvremenu isporučeni Francuskoj.

K.A.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track