SOBOTKA: Moguće odlaganje predsedničkih izbora zbog glasačkih listića
Foto: Reuters

Oštećene koverte

SOBOTKA: Moguće odlaganje predsedničkih izbora zbog glasačkih listića

Austrija -

Ministar unutrašnjih poslova Austrije Volfgang Sobotka saopštio je danas da proverava mogućnost odlaganja predsedničkih izbora, koji su zakazani za 2. oktobar, zbog problema sa glasačkim listićima.

„Ako regularno održavanje izbora na osnovu očiglednog problema u proizvodnji nije moguće, onda je moj zadatak kao šefa izborne komisije da proverim mogućnost odlaganja“, naglasio je on u saopštenju.

Sobotka je kazao da može samo da se izvini građanima zbog tehničkih problema. Ministarstvo ukazuje na to da trenutno nema mesta za spekulacije, a pravno stanje biće detaljno analizirano i početkom nedelje saopšteno ministru.

Proteklih dana je ustanovljen veći broj oštećenih koverata u koje se stavljaju glasački listići.Naime, štamparija je napravile greške prilikom proizvodnje - lepak ne deluje efikasno, i čak šta više ustanovljeno je da se koverta odlepi nakon izvesnog vremena, što bi poništilo putem pošte poslati glas. Prema izveštajima medija do sada je pronađeno oko 500 loše proizvedenih koverata.

Inače, zakon o izboru predsednika predviđa odlaganje glasanja samo ako jedan od kandidata, pre izbora, premine. Odlaganje zbog problema sa organizacijom izbora nije predviđeno.

„Takvo odlaganje nije ni moguće“, ističe ekspert za ustavno pravo Bernd Kristijan Funk.On naglašava da, kada izbori za predsednika budu raspisani, oni moraju da se održe.Samo elementarna nepogoda mogla bi biti, prema njegovim rečima, prihvaćena kao razlog za odlaganje glasanje, a to što koverte ne mogu dobro da se zalepe ne predstavlja višu silu.

Drugi ekspert za ustavno pravo Hajnc Majer smatra da je odlaganje moguće, jer je ono raspisano urednom, a uredbe se mogu menjati.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track