PROPIS JE PROPIS: Devojka u burkiniju isterana sa bečkog bazena!
Foto: Printscreen Krone.at

incident

PROPIS JE PROPIS: Devojka u burkiniju isterana sa bečkog bazena!

Austrija -

BEČ - Mlada muslimanka (23) u burkiniju isterana je sa zatvorenog gradskog bazena u Beču.

Rukovodstvo navodi da nije reč o diskriminaciji, nego o poštovanju osnovnih higijenskih standarda.Ona kaže da je zvala telefonom da proveri da li je dozvoljeno kupanje u burkiniju i rečeno joj je da jeste.

“Upravo sam želela da izbegnem neprijatnu situaciju. Zato sam se prvo i informisala, da li je u zatvorenom bazenu dozvoljeno plivanje u burkiniju. Rečeno mi je da to ne predstavlja nikakav problem”, izjavila je dvadesetrogodišnja studentkinja koja zeli da ostane anonimna.

Ubrzo nakon što su dvadesetrogodišnjakinja i još jedna muslimanka, koja je takodje bila u burkiniju, ušle u vodu, prišla im je radnica bazena i zamolila ih da izađu iz vode, što je opravdala higijenskim propisima. Čak ni reagovanje drugih posetioca bazena, koji su stali na stranu dve žena, nisu bile od pomoći.Viner Sportsteten (Wiener Sportstätten) je potvrdio da je došlo do incidenta.

Portparol Manfred Fali (M. Faly) međutim navodi da ta odluka definitivno nije imala veze sa diskriminacijom, nego isključivo sa propisima za bezbednost na bazenima. Burkini ne predstavlja problem, dok ispunjava propise za higijenu i bezbednost. To znači da materijal mora da bude vodootporan i da se brzo suši. Ovi propisi važe za sve posetioce bazena, saopstio je Fali.

U konkretnom slučaju jedan od burkinija bio je od pamuka. Studentkinja to međutim negira i navodi da su oba burkinija bila u skladu sa propisima od materijala za kupaće kostime.

K.A.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track