NEMA OTKAZIVANJA: Kongres desničara biće održan u Lincu, učestvuje i FPÖ!
Foto: Printscreen Nachrichten.at

da li je to zloupotreba vlasti

NEMA OTKAZIVANJA: Kongres desničara biće održan u Lincu, učestvuje i FPÖ!

Austrija -

LINC - Uprkos mnogobrojnim protestima iz antifašističkih redova, u Gornjoj Austriji će se krajem oktobra održati kongres desničara "Branioci Evrope".

Pokrajina Gornja Austrija naime neće otkazati ugovor o iznajmljivanju svojih prostorija za održavanje kongresa čije održavanje je planirano za 28. i 29. oktobra u Lincu.

Medijski partner spornog kongresa je web platforma „unzensuriert.at“, koju je osnovao Martin Graf, političar Slobodarske partije Austrije (FPÖ) i nekadašnji treći predsednik austrijskog parlamenta.Pored Slobodarskoj partiji (FPÖ) bliske web platforme, kongres promoviše list “Info Direkt”, koji izdaje „Udruženje za slobodu mišljenja i slobodnu publicistiku“, a čije je predsednik Karl Vinkler (Karl Winkler). Vinkler je i predsedavajući udruženja „Österreichische Landsmannschaft“ u Gornjoj Austriji, koje dokumentacioni arhiv austrijskog otpora (DÖW) ocenjuje kao ekstremno desničarsko

Tako se na listi referenata nalaze Generalni sekretar Slobodarske partije (FPÖ) Herbert Kikl (Herbert Kickl) i Bjern Heke (Björn Höcke), predsedavajući frakcije „Alternativa za Nemačku“ (AfD) u Tiringenu (Thüringen). Protiv održavanja kongresa izjasnio se između ostalog savez Social-demokratske stranke i Zelenih „Linc protiv desnice“ (Linz gegen Recht), dok je predsednik pokrajine Gornja Austrija Jozef Piringer (Josef Pühringer) iz Austrijske Narodne stranke (ÖVP) izjavio da nije srećan zbog održavanja ove manifestacije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track