BRUKA: Predsednički kandidat FPÖ Norbert Hofer tražio da mu troškove kampanje nadoknade posmatrači!
Foto: Reuters

na kraju će tužiti i državu

BRUKA: Predsednički kandidat FPÖ Norbert Hofer tražio da mu troškove kampanje nadoknade posmatrači!

Austrija -

BEČ - Slobodarska partija Austrije (FPÖ) i njihov kandidat za predsednika Austrije Norbert Hofer hteli su da im posmatrači nadoknade troškove izborne kampanje posle poništavanja drugog kruga predsedničkih izbora zbog otkrivenih propusta.

Oni su protiv posmatrača izbora podneli odštetni zahtev, međutim povukli su ga posle intervencije Socijal-demokratske stranke (SPÖ).

Naime, Socijal-demokratska stranka (SPÖ) Štajerske stala je u odbranu izbornih posmatrača i angažovanjem advokatske kancelarije Neger/Ulm posle čega su FPÖ i Hofer povukli sve svoje zahteve za odštetu.

"Uspeli smo da sprečimo „drski pokušaj“ da se posmatrači finansijski upropaste", izjavili su političari socijaldemokrata Štajerske Hanes Švarc (Hannes Schwarz) i Maks Lerher (Max Lercher).Kako navodi Švarc, posmatrači su samo radili po uputstvu okružne uprave, pri čemu su nesvesno počinili greške.

Međutim neverovatno je da su baš FPÖ i njihov predsednički kandidat Hofer kao privatn alica pokušali da profitiraju, priključivši se tužbama protiv građana Štajerske u različitim okruzima, koji su funkciju posmatrača vršili volonterski.

„Ponovo se pokazalo da je Slobodarskoj partiji stalo samo do para, a da joj je `običan čovek` potpuno nebitan“, izjavio je Švarc.

FPÖ i stranka Zelenih proveravaju da li posle izbora sudskim puteme mogu da povrate uložen novac u izbornu kampanju od Republike Austrije.

K.A.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track